Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Σοπέν

Ενόψει του ταξιδιού μου στην Πολωνία, λίγα λόγια για τον Σοπέν

Πορτρέτο του Σοπέν από τον Ντελακρουά
Ο ρομαντικός ζωγράφος ζωγραφίζει το ρομαντικό μουσικό


Γεννήθηκε το 1810 στην Πολωνία και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Βαρσοβία. Η μητέρα του ήταν Πολωνίδα και ο πατέρας του Γάλλος εμιγκρέ που δίδασκε στην Πολωνία τη γαλλική γλώσσα. Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κύριους εκπροσώπους του εθνικού ρομαντισμού στη μουσική και το όνομά του συνδέθηκε με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μουσικών συνθέσεων αποκλειστικά για πιάνο. Ήδη από την ηλικία των 8 ετών έδινε δημόσια κοντσέρτα για πιάνο -στη Βαρσοβία τον θεωρούσαν "δεύτερο Μότσαρτ"-και  στα είκοσι χρόνια του είχε κερδίσει τη φήμη του εξαιρετικού πιανίστα στην Ευρώπη, αφού έδινε με επιτυχία συναυλίες στην πρωτεύουσα της μουσικής, στη Βιέννη. Μετά την επανάσταση κατά της εξουσίας του Τσάρου στην Πολωνία, το 1830, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και έγινε, όπως ο πατέρας του, και αυτός ένας εμιγκρέ. Μόνο που ο πατέρας του ήταν ένας Γάλλος εμιγκρέ στην Πολωνία, ενώ αυτός έγινε ένας Πολωνός εμιγκρέ στη Γαλλία.
Στο Παρίσι κινήθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους και στο περιβάλλον ποιητών, ζωγράφων, μουσικών. Συνδέθηκε με  διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο  Ντελακρουά, ο Μπερλιόζ, ο Μπαλζάκ, ο Λίστ και διάφορους άλλους.  Τα σαλόνια των φιλότεχνων αριστοκρατικών οικογενειών της γαλλικής πρωτεύουσας υποδέχτηκαν θερμά τον αισθαντικό, ευαίσθητο και τρυφερό μουσικοσυνθέτη, ενώ πολλές ήταν οι θαυμάστριές του, οι οποίες ήθελαν να γίνουν και μαθήτριες του. Δεν τις γοήτευε μόνο η μουσική του, αλλά και η εύθραυστη εικόνα του. Φαίνεται ότι η ευάλωτη υγεία του-είχε φυματίωση-και ο φόβος του για τα πλήθη-δεν του άρεσε να εκτίθεται σε μεγάλο κοινό-τον έκαναν ιδιαίτερα ελκυστικό.Σίγουρα, μία καθοριστική σχέση για τη ζωή του ήταν η γνωριμία του με την εκκεντρική ποιήτρια Γεωργία Σάνδη. Έζησε μαζί της μία θυελλώδη σχέση που κράτησε εννέα χρόνια, αν και βέβαια δεν ήταν ο μοναδικός του έρωτας.
Το 1838 εγκαταστάθηκε με τη Σάνδη και το γιο της στην ισπανική Μαγιόρκα, πιστεύοντας ότι το μεσογειακό κλίμα θα βελτίωνε την ασθενή υγεία του. Όμως, εκείνα τα χρόνια η φυματίωση δεν αντιμετωπιζόταν. Πέθανε το 1849 στο Παρίσι, αφού την προηγούμενη χρονιά, αν και ήταν βαριά άρρωστος, είχε ταξιδέψει στην Αγγλία και τη Σκωτία για συναυλίες.


                                                           Η Γεωργία Σάνδη
                                                    Γνώρισε τον Σοπέν από τον Λιστ


Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη Σάνδη στο http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2628182&publDate=19/12/2004 


Για τον Σοπέν διαβάστε http://www.sansimera.gr/biographies/403  και http://sfrang.com/selides/mm1/html/Chopin.htm


Μαζούρκες, Πολωνέζες και μπαλάντες, εμπνευσμένες από τη λαϊκή μουσική της αγαπημένης του Πολωνίας, αριστοτεχνικές σπουδές για πιάνο, χαρούμενα και διασκεδαστικά βαλς για χορούς, αισθαντικές Φαντασίες και Βαρκαρόλες, λυρικά πρελούδια, μελωδικές σονάτες, κοντσέρτα που πρωταγωνιστεί το πιάνο είναι κάποια από τα έργα του γλυκύτατου Σοπέν που πέθανε στα 39 του χρόνια, ενώ η Σάνδη έφθασε έως τα 72.


                      Όμως, αυτά που αγαπώ ιδιαίτερα είναι τα Νυχτερινά του...
              Σας αφιερώνω, λοιπόν, κάτι από τα Νυχτερινά του Σοπέν (19 έγραψε). 
              Είναι υπέροχο...Και καλή νύχτα!





                  










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου