Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιά-Εργατική Γιορτή

Σε μια εποχή που τα εργατικά και γενικά τα εργασιακά κεκτημένα δικαιώματα φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζονται, ιδού μερικές πληροφορίες για την Εργατική Πρωτομαγιά, που υποτίθεται ότι γιορτάζουμε κάθε 1η του Μάη.

Η Πρωτομαγιά ως εργατική εορτή καθιερώθηκε επίσημα το 1889 από το Συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι. Ο εορτασμός καθιερώθηκε στη μνήμη του ξεσηκωμού των εργατών που ξέσπασε στο Σικάγο στις 1 Μαΐου του 1886, όταν την ημέρα εκείνη οι εργατικές οργανώσεις αποφάσισαν την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για να αποκτήσουν δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα. Τότε οι εργάτες διεκδικούσαν κάτι πολύ απλό: καλύτερες συνθήκες εργασίας που σήμαινε 8 ώρες εργασίες την ημέρα και μία μέρα τουλάχιστον την εβδομάδα αργία, δηλαδή να μην εργάζονται ακόμα και την Κυριακή.
Φυσικά, οι κινητοποιήσεις, οι οποίες διήρκεσαν αρκετές μέρες, κατέληξαν σε συγκρούσεις των εργατών με την αστυνομία με θύματα και από τις δύο πλευρές.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά επιχειρήθηκε να εορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά το 1893 με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη που εξέδιδε την εφημερίδα Σοσιαλιστής. Ο Καλλέργης προσπάθησε να αναγνωρισθεί επίσημα η Πρωτομαγιά ως αργία και επέδωσε σχετικό ψήφισμα-αίτημα του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου στον τότε Πρόεδρο της Βουλής. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του: φυλάκιση, ευτυχώς, ολίγων μόνο ημερών.

Μία από τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις των εργατών στην πλατεία Haymarket στο Σικάγο, όπου η αστυνομία διέλυσε με τη βία τους διαδηλωτές.

Για λεπτομέρειες για την Εργατική Πρωτομαγιά, βλ.

http://www.sansimera.gr/articles/256 και http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2298731&publDate= (όπου πολλές πληροφορίες για την πρώτη απόπειρα να εορτασθεί η Πρωτομαγιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα).

Βρήκα και μια σπάνια φωτογραφία.

Ο γνωστός Μεξικάνος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα ( Diego Rivera) μαζί με την επίσης διάσημη ζωγράφο Φρίντα Κάλο (Frida Kalo) σε διαδήλωση προς τιμήν της Πρωτομαγιάς το 1929 στο Μεξικό
.
H φωτογραφία είναι της επίσης διάσημης Ιταλίδας φωτογράφου Tina Modotti που πέθανε στο Μεξικό το 1942.

Για την Mondotti, βλ. http://www.modotti.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου