Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ιωάννης Αλταμούρας: ζωγραφίζοντας τη θάλασσα


Με αφορμή την επίσκεψή μου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 (στην Αθήνα), σας αφιερώνω τέσσερις  θαλασσογραφίες του Ιωάννη Αλταμούρα, του ζωγράφου που αγαπούσε να ζωγραφίζει θαλασσινά τοπία, κυρίως καράβια. 
Από τις 31 Μαρτίου έως τις 22 Μαΐου 2011 στο Μπενάκειο στεγάζεται η έκθεση με τίτλο Ιωάννης Αλταμούρας:  η ζωή και το έργο του με επιμέλεια της Ελ. Κυπραίου. Είναι η πρώτη εκτενής αναδρομική έκθεση ενός από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους. Στη σύντομης διάρκειας ζωής του (1852-1878) o Ιωάννης απεικόνισε βάρκες, καράβια, καΐκια, φρεγάτες, ιστιοφόρα, ατμόπλοια...όλα να πλέουν σε ήρεμη ή ταραγμένη θάλασσα...Πρόκειται για ποιητικές εικόνες με θαλασσινά ταξίδια. Στην έκθεση επίσης εκτίθενται έργα της μητέρας του Ελένης Μπούκουρα Αλταμούρα, του πατέρα του Ιταλού ζωγράφου Σαβέριο Αλταμούρα και του μικρότερου αδελφού του Αλέξανδρου Αλταμούρα. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που εκτίθενται στην έκθεση ανήκει στη συλλογή των απογόνων της οικογένειας Αλταμούρα, κάποια προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη και από άλλες ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα του ζωγράφου Ιωάννη Αλταμούρα συμπληρώνουν επιστολές, ιστορικά έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και ενθύμια που βοηθούν στη σύνθεση της ιστορίας της οικογένειάς του που προερχόταν από τις Σπέτσες και είχε λάβει μέρος στην επανάσταση του 1821. 
Ιωάννης Αλταμούρας، Θαλασσοταραχή (Ιδιωτική Συλλογή)

Ιωάννης Αλταμούρας، Το λιμάνι της Κοπεγχάγης 15 Ιουνίου 1874 (Εθνική Πινακοθήκη)
Ένα από τα ωραιότερα έργα του καλλιτέχνη. Ο πίνακας έχει εμφανή στοιχεία του ιμπρεσιονισμού. Το έργο έγινε το 1874, ένα χρόνο μετά την έκθεση των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι.

Ιωάννης Αλταμούρας، Το λιμάνι του Helsingor (Eθνική Πινακοθήκη)

Ιωάννης Αλταμούρας, Καΐκι στις Σπέτσες, 16 Ιουνίου 1877 (Εθνική Πινακοθήκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου