Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Καλή τύχη για τις εξετάσεις στο μάθημα Λογοτεχνία Κατεύθυνσης

Αύριο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης εξετάζονται στο μάθημα της Λογοτεχνίας...
Θεωρώ ότι το μάθημα αυτό είναι ίσως το δυσκολότερο μάθημα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, γιατί πρόκειται για ένα μάθημα που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να εξετασθεί με στερεοτυπικούς τρόπους...γιατί είναι ένα μάθημα το οποίο δεν απαιτεί να είναι ο εξεταζόμενος μόνο πολύ καλά προετοιμασμένος και να έχει τυπικές γνώσεις, απαιτεί και πολλά άλλα (πχ. γνώση ανάπτυξης του γραπτού λόγου, φαντασία και έμπνευση, προσωπικές κρίσεις και δυνατότητα τεκμηρίωσης)...Για αυτό, ίσως, με βάση τα στατιστικά δεδομένα, έχουμε και τις λιγότερες υψηλές βαθμολογίες σε σχέση με άλλα εξεταζόμενα μαθήματα. Για τη Λογοτεχνία δεν αρκεί να έχουμε διαβάσει και μάθει την εξεταστέα ύλη...χρειάζεται και το "κάτι άλλο", το "κάτι ακόμα παραπάνω...".

Εύχομαι, λοιπόν,  σ' όλες και όλους καλή τύχη μ' έναν αγαπημένο πίνακα!


 R. Aug. Renoir, La liseuse (η αναγνώστρια), 1874 (Musée d' Orsay-Paris)

...Και κυρίως να μην ξεχάσετε ότι η Λογοτεχνία είναι ένα ή μάλλον πολλά συναρπαστικά ταξίδια σε μαγικούς κόσμους των άλλων...Η Λογοτεχνία είναι Τέχνη.  Η ιδιωτική, προσωπική ιστορία του ενός (του δημιουργού-πομπού) με τη λογοτεχνία γίνεται υπόθεση των πολλών (αναγνώστη, δέκτη), δηλαδή όλων, αφορά και αγγίζει όλους μας... Και αυτό είναι πράγματι συγκινητικό και γοητευτικό.
Μακάρι, όλοι όσοι εξετάζεσθε στο μάθημα της Λογοτεχνίας, να γίνετε και αναγνώστες της Λογοτεχνίας, να νιώσετε και να μοιρασθείτε την αίσθηση ότι ανήκετε στη φαντασιακή κοινότητα των αναγνωστών, ότι είσθε μέρος ενός "γνωστού άγνωστου" όλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου