Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γιώργος Λυκίδης: ένας φωτογράφος στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

Μια ασπρόμαυρη ματιά από τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου

Την αγαπώ πολύ αυτή τη φωτογραφία από την παλιά Θεσσαλονίκη! Είναι μια "ασπρόμαυρη" ματιά στο Θερμαϊκό μέσα από το φωτογραφικό βλέμμα ενός πολύ σημαντικού φωτογράφου της Θεσσαλονίκης, του Γιώργου Λυκίδη.
Ένας κομψός νεαρός άνδρας ατενίζει τα καράβια του Θερμαϊκού από τον εξώστη του πολυτελούς ξενοδοχείου Mediterranean Palace. Μια εικόνα από την κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, της δεκαετίας 1920-1930. Από την καμάρα στο βάθος διακρίνεται ο Λευκός Πύργος.

Γιώργου Λυκίδη, Άποψη από τον εξώστη του ξενοδοχείου Mediterranean Palace. 1926-1930 
(από τη συλλογή του Γιάννη Μέγα)

O Γιώργος Λυκίδης γεννήθηκε το 1887 στην Κρώμνη της επαρχίας Τραπεζούντας του Πόντου και πέθανε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη όπου είχε διδαχθεί την τέχνη του φωτογράφου. Στη Θεσσαλονίκη άνοιξε φωτογραφείο στο κέντρο της πόλης, αφού πρώτα δούλεψε ως υπαίθριος φωτογράφος στο Λευκό Πύργο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 άρχισε να καταγράφει με το φωτογραφικό του φακό γνωστά κτίρια και δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ατενίζει την πόλη με απόμακρο βλέμμα, φαινομενικά ψυχρό, καταγράφοντας αστικά στιγμιότυπα με κάδρα που χαρακτηρίζονται από απόλυτη γεωμετρία και αρμονία των γραμμών. Όψεις από το νεοαναγερθέν κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος (1925-1928), από την πλατεία Αγ. Σοφίας, την οδό Εγνατίας, την 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το ξενοδοχείο Mediterranean Palace είναι από τις πιο γνωστές φωτογραφικές του εικόνες που ακινητοποιούν στο χρόνο στιγμές από μια πόλη που έβγαινε από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και πορευόταν ανυποψίαστη σε μία περίοδο που τελικά θα οδηγούσε σ' έναν ακόμα καταστροφικό πόλεμο. Οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου εκδίδονταν σε σειρά καρτ-ποστάλ που θα διασώσουν ιδανικές εικόνες της πόλης του Μεσοπολέμου.

Βλ. Στ. Καράβατος (επιμέλεια-εισαγωγή), Ματιές στην πόλη. Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2005, σ. 41-53.
Γ. Μέγας,  Ν. Χόρμπος, Η Θεσσαλονίκη μέσα από το φακό του Γιώργου Λυκίδη, εκδ. Ιανός, Θεσσαλονίκη 2006.
http://www.perizitito.gr/persons.php?personid=26728 (βιογραφικά στοιχεία του Γ. Λυκίδη)
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=165262


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου