Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η μουσική στη ζωγραφική: Sir Edward Burne-Jones (Σερ Εντ. Μπερν Τζόουνς), H Χρυσή Κλίμακα: πομπή γυναικών με μουσικά όργανα

H μουσική στους Προραφαηλίτες ζωγράφους
Sir Edward Burne-Jones (Σερ Εντ. Μπερν Τζόουνς),  H Χρυσή Κλίμακα 

   Είναι ένας ακόμα πίνακας του Sir Edward Burne Jones που δείχνει την αγάπη του ζωγράφου για τη μουσική. O ζωγράφος, που βρισκόταν υπό την επιρροή των Προραφαηλιτών ήδη από τη δεκαετία του 1850, ζωγραφίζει αυτόν τον αινιγματικό, ως προς την ιστορία που αφηγείται, πίνακα κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων, από το 1876 έως το 1880, ενώ ολοκλήρωσε το σχέδιο του πίνακα το 1872.
   Δεκαοχτώ αιθέριες νεαρές κοπέλες, με σχεδόν χορευτικές κινήσεις και κρατώντας μουσικά όργανα (βιολί, αυλούς, κρουστά), κατεβαίνουν μια μεγαλόπρεπη κλίμακα. Οι θεατές αναρωτιούνται ποιες είναι, από πού έρχονται και πού πηγαίνουν. Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί περιορισμένο αριθμό απαλών χρωμάτων και σχεδιάζει αριστοτεχνικά τις πτυχές και τους κυματισμούς των ενδυμάτων, τις γραμμές των γυναικείων σωμάτων και την αρχιτεκτονική της σκάλας.

Sir Edw. Burne Jones, The golden stars (H χρυσή κλίμακα). 1876-1880. Βρίσκεται στην Πινακοθήκη Tate Britain στο Λονδίνο. Ο πίνακας αποπνέει ονειρική ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου