Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

O έρωτας στους Προραφαηλίτες ζωγράφους:Burne Jones, Έρωτας στα ερείπια



Ο έρωτας στη ζωγραφική: Μπερν Τζόουνς, Έρωτας στα ερείπια


    Ο Προραφαηλίτης ζωγράφος Μπερν Τζόουνς (Burne Jones) δεν έμεινε προσηλωμένος σε θέματα παρμένα από το Μεσαίωνα, από την περίοδο του οποίου συνήθιζαν να εμπνέονται οι περισσότεροι Προραφαηλίτες. Στον υπέροχο πίνακά του με τον τίτλο Έρωτας στα ερείπια βλέπουμε να τοποθετεί ένα κατεξοχήν ρομαντικό θέμα σ᾽ένα σκηνικό που συναντάμε σε έργα του κλασικισμού. Φαίνεται ότι τα ταξίδια που ο καλλιτέχνης έκανε στην Ιταλία συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός ιδιότυπου κλασικισμού με ρομαντικά στοιχεία του κινήματος των Προραφαηλιτών. Έτσι, βλέπουμε το εξιδανικευμένο ζευγάρι των ερωτευμένων να πλαισιώνεται από ένα αρχαιοελληνικορωμαϊκό σκηνικό.
    Η γοητευτική αυτή ελαιογραφία, που αποπνέει την απόλυτη γαλήνη και τρυφερότητα των δύο, ωστόσο, θλιμμένων ερωτευμένων, κοσμεί μία αυθεντική κατοικία-μουσείο της Βικτωριανής εποχής που ονομάζεται Γουίτγουικ Μέινορ (Wightwick Manor) και βρίσκεται στο Γουελβερχάμπτον (Wolverhampton) των Δυτικών Μίντλαντς (West Midlands) της Αγγλίας.

Burne Jones, Έρωτας στα ερείπια. 1894. Στο Γουίτγουικ Μέινορ, Γουελβερχάμπτον, στα Δυτικά Μίντλαντς της Αγγλίας (Wightwick Manor, Wolverhampton, West Midlands, The National Trust, United Kingdom).


     Ο πίνακας, όπως και άλλα έργα των Προραφαηλιτών ζωγράφων που απεικονίζουν σκηνές από ποιήματα ρομαντικών ποιητών,  είναι εμπνευσμένος από το ποίημα Έρωτας στα ερείπια (1855) του Άγγλου ρομαντικού ποιητή Robert Browning. Είναι το πρώτο ποίημα της ποιητικής συλλογής με τον τίτλο Άνδρες και Γυναίκες. Ο Browning συνέθεσε αυτή την ποιητική συλλογή το 1855, όταν βρισκόταν στην Ιταλία ύστερα από το γάμο του με τη ρομαντική ποιήτρια Elizabeth Barrett.


http://www.artmagick.com/pictures/picture.aspx?id=6045&name=love-among-the-ruins
http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-vh/w-visits/w-findaplace/w-wightwickmanor/
http://books.google.gr/books?id=etcIAAAAQAAJ&pg=PA1&dq=browning+love+among+the+ruins+men+and+women&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου