Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Πωλ Γκωγκέν, Χριστουγεννιάτικη Νύχτα

Πωλ Γκωγκέν, Νύχτα Χριστουγέννων 

   Αφού είναι νύχτα Χριστουγέννων, ιδού και ένας πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν (1848-1903) που απεικονίζει μία νύχτα Χριστουγέννων σε ένα χιονισμένο γαλλικό χωριό. Το χιόνι έχει καλύψει τα σπιτάκια του χωριού, στο βάθος διακρίνεται μία εκκλησία, ενώ σε πρώτο πλάνο βλέπουμε δύο βόδια μπροστά από το μνημείο μίας φάτνης. Διακρίνονται, επίσης, γυναικείες φιγούρες με μαύρες μαντήλες στο κεφάλι και ντυμένες με τοπική ενδυμασία.
   H Nύχτα Χριστουγέννων θεωρείται από τους πιο διάσημους πίνακες του Γκωγκέν. Απεικονίζει την αινιγματική, μυστηριώδη εικόνα μίας χειμωνιάτικης νύχτας στη γαλλική ύπαιθρο και συγκεκριμένα στη Βρεττάνη. Η σκηνή πρέπει να διαδραματίζεται στο Pont Aven της Βρεττάνης,  όπου ο καλλιτέχνης είχε περάσει το χειμώνα του 1894.
   Ο Γκωγκέν πρέπει να άρχισε να ζωγραφίζει τον πίνακα, όταν βρισκόταν στο Pont Anen το 1894, τον ολοκλήρωσε όμως στις Νότιες Θάλασσες (Γαλλική Πολυνησία) όπου εγκαταστάθηκε από το 1895 και έζησε έως το τέλος της ζωής του. Οι φιγούρες της σκηνής της Γέννησης της φάτνης μαρτυρούν ιαπωνική επιρροή.

P. Gaugin, Νύχτα Χριστουγέννων. 1894-1902/1903. Indianapolis Museum of Art.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου