Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές από τη Θεσσαλονίκη: παλιές κάρτες

Eυχές από τη Θεσσαλονίκη

   Οι Ευρωπαίοι που τύχαινε τις παραμονές Χριστουγέννων να βρεθούν στην  Θεσσαλονίκη τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, και κυρίως μετά τους βαλκανικούς πολέμους και την ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα (μετά δηλαδή το 1912-1913), θα έστελναν ευχές στους δικούς τους με τις παρακάτω κάρτες, οι οποίες δεν απεικονίζουν χριστουγεννιάτικα θέματα, αλλά όψεις της πόλης.

"Ευτυχές το νέον Έτος"!  Ευχές από τη Θεσσαλονίκη στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά. Μόνο στα αγγλικά η ευχή περιλαμβάνει και τα Χριστούγεννα ("A merry Christmas and a happy New year"),  όλες οι άλλες ευχές αναφέρονται μόνο στο "νέον έτος".
Όψη της Θεσσαλονίκης από τη θάλασσα. Αυτή την εικόνα αντίκρυζαν οι ξένοι ταξιδιώτες που έφθαναν στην πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα με καράβι. Η εικόνα μίας πόλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διακρίνονται οι πολυάριθμοι μιναρέδες των τζαμιών και τα τείχη της Άνω Πόλης .

Χαιρετίσματα από τη Θεσσαλονίκη (στα γερμανικά), ενθύμιο της Θεσσαλονίκης (στα γαλλικά)
Ευχές για το νέο Έτος στα γερμανικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα αγγλικά (και για Χαρούμενα Χριστούγεννα) και φυσικά στα ελληνικά. Μία ακόμα χριστουγεννιάτικη κάρτα με εικόνα της Θεσσαλονίκης από τη θάλασσα. Στο βάθος διακρίνεται ο Λευκός Πύργος.

Πολλές από αυτές τις κάρτες στάλθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως την περίοδο 1917-1918, όταν στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρα διέμεναν συμμαχικά στρατεύματα.

Για τις κάρτες  βλ. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Ημερολόγιο 2013, Η λεωφόρος της Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου