Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Παλιές πασχαλινές κάρτες

Παλιές πασχαλινές κάρτες του art nouveau

   Σας παρουσιάζω μία επιλογή από παλιές πασχαλινές κάρτες με προφανείς επιρροές του art nouveau ("νέα τέχνη"), της περιόδου τέλη του 19ου αιώνα-ως την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Απεικονίζουν νεαρές αισθαντικές γυναικείες μορφές, ντυμένες με κομψά και αέρινα ρούχα, να περιβάλλονται από λευκά άνθη. 

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1907. Ευχές για το Πάσχα από μία κομψοντυμένη κυρία που κρατά στο χέρι ένα προσευχητάρι. Διακρίνουμε πίσω της γλάστρες με λευκά ανοιξιάτικα άνθη.

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1908. "Ευτυχισμένο Πάσχα" μας εύχεται η αγγελική λευκοφορεμένη μορφή που στέκεται μπροστά από το σταυρό. Κρατά άνθη και περιβάλλεται από άνθη.

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1909. Είναι από τις αγαπημένες μου κάρτες. Μία νεαρή γυναίκα κρατά με κατάνυξη το προσευχητάρι της. Μπροστά της λευκά άνθη.

 Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1911. "Πασχαλινό σονέτο" ονομάζεται αυτή η κάρτα, γιατί ανάμεσα σε λουλούδια και κάτω από το κεφάλι μίας γυναικείας μορφής διαβάζουμε ένα ποίημα με πασχαλινές ευχές. 

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1914. Πασχαλινές ευχές από ένα εντυπωσιακό ντυμένο ζευγάρι. Ο άνδρας κρατά μία τεράστια ανθοδέσμη από κόκκινα τριαντάφυλλα. Το φόρεμα της γυναίκας έχει σχέδια με κόκκινα και ροζ τριαντάφυλλα, το τεράστιο καπέλο της είναι επίσης στολισμένο με τριαντάφυλλα.

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1916. Μία κομψή γυναικεία φιγούρα στέλνει τις πασχαλινές ευχές, κρατώντας μία ανθοδέσμη.

Είναι μία υπέροχη art nouveau πασχαλινή κάρτα. Μία γυναικεία μορφή ανάμεσα σε 
λουλούδια.

Μία ακόμα πασχαλινή κάρτα με λουλούδια και ένα ποίημα με πασχαλινές ευχές. Λείπει η γυναικεία μορφή.

Μία γυναικεία μορφή με το προσευχητάρι στα χέρια της.

http://www.cardcow.com/231793/easter-greetings-couple-dressed-finery-holidays/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου