Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Βιολέτες, γλυκιές βιολέτες: πίνακες του J. W. Godward

H Άνοιξη στη ζωγραφική. Πίνακες με ανοιξιάτικα λουλούδια

    Συνεχίζω με πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα τους ανοιξιάτικα λουλούδια. Στους παρακάτω πίνακες του Βρετανού ζωγράφου της ύστερης Βικτωριανής εποχής και του τέλους της Προραφαηλιτικής περιόδου John William Godward (1861-1932) απεικονίζονται νεαρές κοπέλες, με αρχαία ελληνορωμαϊκή αμφίεση, να κρατούν ή να φορούν στα μαλλιά άνθη από μοβ βιολέτες (λέγονται και μενεξέδες). Οι βιολέτες, μαζί βέβαια με τις πασχαλιές, μου θυμίζουν ότι το Πάσχα πλησιάζει.
    Ο John William Godward εμφανώς επηρεασμένος από τη νεοκλασικιστική τεχνοτροπία και υπό την επίδραση του γνωστού ζωγράφου Sir Lawrence Tadema ζωγράφισε ένα μεγάλο αριθμό έργο με εξιδανικευμένες εικόνες της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας όπου κύριο ρόλο έχουν αιθέριες και αισθαντικές γυναικείες μορφές σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε κήπους και μαρμάρινες βεράντες.
    
J. W. Godward, Βιολέτες, γλυκιές βιολέτες. 1906. Ιδιωτική Συλλογή.

J. W. Godward, Τυλιγμένη με βιολέτες και ένα φόρεμα Saffron Hue. 1902. Ιδιωτική Συλλογή.

   Η κοπέλα του παραπάνω πίνακα φοράει στα μαλλιά της ένα στεφάνι από βιολέτες. Η βιολέτα είναι ένα λουλούδι που συναντάμε και στην αρχαιότητα και ίσως αυτό εξηγεί την επιλογή της από έναν αρχαιολάτρη ζωγράφο, όπως ο Godward. Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης, μαζεύοντας βιολέτες, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις βιολέτες σύμβολο του έρωτα και της ευφορίας. Η βιολέτα ήταν το λουλούδι του Δία.

J. W. Godward, Βιολέτες. 1908. Ιδιωτική Συλλογή.

   Εκτός από σύμβολο της αγάπης και του έρωτα, η βιολέτα συμβολίζει την πίστη και τη μετριοπάθεια. Για αυτό, απεικονίσεις βιολέτας συναντάμε στα μεσαιωνικά γοτθικά ψαλτήρια και στην τέχνη της Αναγέννησης. Αναφέρεται από τον Σαίξπηρ και άλλους ποιητές, ενώ τον 19ο αιώνα συναντάμε τη βιολέτα σε έργα διάφορων ζωγράφων, όπως του Manet, του Tissot, του J. W. Waterhouse, κλπ..

http://www.bonhams.com/auctions/11932/lot/94/
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Violets,_sweet_violets_,_by_John_William_Godward.jpg
http://www.wikipaintings.org/en/john-william-godward/with-violets-wreathed-and-robe-of-saffron-hue-1902
http://americanvioletsociety.org/Arts/The_Arts.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου