Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Γυναίκες στην παραλία. Ένας πίνακας του Edgar Degas

Σκηνή στην παραλία
    
Ένα κοριτσάκι με λυτά μαλλιά είναι ξαπλωμένο στην αμμουδιά. Το κεφάλι της ακουμπά πάνω σε μια λευκή πετσέτα. Η ίδια κρατά λευκή ομπρέλα. Δίπλα της μια ώριμη γυναίκα που φορά λευκό πουκάμισο προσπαθεί να χτενίσει τα μαλλιά του κοριτσιού. Γύρω τους στην αμμουδιά είναι πεταμένα διάφορα "θαλασσινά" αντικείμενα. Το μπανιερό κοστούμι (μαγιό) του κοριτσιού, καπέλο, πετσέτα, τσάντα, ομπρέλα...Στο βάθος διακρίνονται φιγούρες λουόμενων στη θάλασσα και περιπατητών στην αμμουδιά της παραλίας.
  Είναι μία καλοκαιρινή σκηνή στην παραλία που έχει απεικονίσει ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος Edgar Degas. Διαφέρει, βέβαια, αισθητά από τους πίνακες της υπαίθρου που ζωγράφιζαν οι Γάλλοι ζωγράφοι Εug. Boudin και Cl. Monet. Οι δύο κεντρικές γυναίκες μορφές (το κοριτσάκι και η γυναίκα), στις οποίες εστιάζει το βλέμμα του ζωγράφου, έχουν ζωγραφισθεί στο studio του καλλιτέχνη. Ο πίνακας εκτέθηκε στην τρίτη έκθεση των ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι το 1877 και μπορεί να "διαβασθεί", πέρα από μία σκηνή στην παραλία του ύστερου 19ου αιώνα, και ως μία εικόνα με κοινωνική ματιά. Ο πίνακας ανατέμνει μία καλοκαιρινή στιγμή της καθημερινότητας της μεγαλοαστικής τάξης. Το κοριτσάκι συνοδεύεται στην παραλία από την νταντά του. Το ντύσιμο της γυναίκας και κυρίως το γεγονός ότι δε φορά καπέλο δείχνουν ότι αυτή δεν ανήκει στην ανώτερη κοινωνία. Είναι απλά μία εργαζόμενη. Η νταντά του κοριτσιού! Το ντύσιμο του νεαρού κοριτσιού και πιο συγκεκριμένα το αφημένο στην αμμουδιά (προφανώς για να στεγνώσει) θαλασσινό κοστούμι αποτελούν μαρτυρίες για την ενδυμασία της εποχής.
   

Edgar Degas, Σκηνή στην παραλία. 1869-1870. Εθνική Πινακοθήκη. Λονδίνο.

   Η νταντά του κοριτσιού χτενίζει τα λυτά μαλλιά του κοριτσιού, που μάλλον πρέπει να έχει τελειώσει το μπάνιο του και έχει βγάλει το θαλασσινό κοστούμι που βρίσκεται στην αμμουδιά. Ο Degas συνήθιζε να ζωγραφίζει γυναίκες που χτενίζουν τα μαλλιά τους ή κάνουν την τουαλέτα τους. Φυσικά την εποχή εκείνη δε συνήθιζαν να κάνουν ηλιοθεραπεία και να επιδιώκουν το "μαύρισμα". Το κοριτσάκι είναι ντυμένο και προσπαθεί να προστατευτεί από τον ήλιο με την ομπρέλα. Αντίθετα, μια "γυναίκα του λαού", όπως είναι η υπηρέτρια, δε νοιάζεται για την προστασία της επιδερμίδας του προσώπου της και δε φορά καπέλο.
 

http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/hilaire-germain-edgar-degas-beach-scene
http://www.nationalgallery.org.uk/upload/pdf/notes_degas-beach-scene.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου