Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο Χειμώνας στη ζωγραφική. Κάνοντας πατινάζ στη λίμνη Duddigston. Ένας πίνακας του Henry Raeburn.

Κάνοντας πατινάζ στην παγωμένη λίμνη του Duddingston
   
 Eίναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πίνακες στη Μ. Βρετανία και ασφαλώς από τους πιο αγαπημένους στη Σκωτία. Το έργο του Henry Raeburn απεικονίζει τον αιδεσιμότατο Robert Walker, γνωστή προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας του Εδιμβούργου, να πατινάρει με χάρη στην παγωμένη λίμνη του Duddingston. H ευελιξία της χορευτικής φιγούρας έρχεται σε αντίθεση με το σοβαρό και άκαμπτο ύφος του αιδεσιμότατου που πατινάρει ντυμένος στο κομψό και ατσαλάκωτο μαύρο κοστούμι του. Ο αιδεσιμότατος Robert Walker ήταν μέλος του Ένωσης πατινάζ του Εδιμβούργου, του παλιότερου συλλόγου αυτού του αθλήματος που γνωρίζουμε.

Henry Raeburn, Ο αιδεσιμότατος Rober Walker κάνοντας πατινάζ στη λίμνη Duddingston. Γύρω στα 1795.  Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Εδιμβούργο.

Ο Henry Raeburn (1756-1823) θεωρείται από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Σκωτίας στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιωνα και ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική προσωπογραφιών. Έχει ζωγραφίσει μεγάλο αριθμό προσωπογραφιών γνωστών προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας του Εδιμβούργου της εποχής που έζησε.

http://www.nationalgalleries.org/collection/artists-a-z/R/4399/artist_name/Sir%20Henry%20Raeburn/record_id/2469
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Skating_Minister

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου