Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Γυναίκες που διαβάζουν. Sandro Botticelli, Madonna del libro


Sandro Botticelli, Η Παναγία του Βιβλίου (Madonna del Libro)


   H Γυναίκα που διαβάζει στον πίνακα του γνωστού ζωγράφου της Ιταλικής Αναγέννησης στη Φλωρεντία Sandro Botticelli είναι η Παναγία. Η γλυκύτατη Madonna κάθεται μπροστά σ' ένα τραπέζι όπου βρίσκεται ανοιγμένο ένα βιβλίο. Στην αγκαλιά της είναι ο μικρός Χριστός. Τον κρατά τρυφερά με το ένα χέρι, ενώ το άλλο της χέρι ακουμπά πάνω στις σελίδες του βιβλίου. Το βρέφος έχει στρέψει το κεφάλι και κοιτάζει τη μητέρα του, η οποία φαίνεται να διαβάζει με σοβαρή έκφραση το βιβλίο. Στο δωμάτιο διακρίνουμε αντικείμενα και έπιπλα της καθημερινής ζωής. Για παράδειγμα ένα πορσελάνινο σκεύος με λουλούδια. Ο απαλός φωτισμός διεισδύει στο δωμάτιο από το ανοιχτό παράθυρο και φωτίζει την τρυφερή σκηνή μητέρας και γιού. Από το παράθυρο βλέπουμε τον ουρανό και το τοπίο. Πρέπει να είναι σούρουπο. Ο χρόνος έχει σταματήσει. Η σκηνή αποπνέει γαλήνη και πνευματικότητα.

Sandro Botticelli, Μητέρα και παιδί ή η Παναγία του βιβλίου (Madonna del libro). 1480-81. Μουσείο Poldi Pezolli. Μιλάνο. 

   Το Βιβλίο που διαβάζει η Παναγία με το βρέφος Χριστό είναι το "Βιβλίο των Ωρών", ένα θρησκευτικό βιβλίο με προσευχές που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στο ευρύ κοινό την περίοδο της Αναγέννησης (13ος-15ος αιώνας). 



http://www.museopoldipezzoli.it/en/node/631
http://it.wikipedia.org/wiki/Madonna_del_Libro_(Botticelli)
http://www.wga.hu/html_m/b/botticel/22/2libro.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου