Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Ιουλιέτα

H Iουλιέτα στη ζωγραφική

   Η Ιουλιέτα, μία από τις πιο δημοφιλείς-ίσως και η δημοφιλέστερη-ηρωίδες του Σαίξπηρ, σύμβολο του αγνού, του απόλυτα εξιδανικευμένου έρωτα, υπήρξε αγαπημένο θέμα των Βρετανών ζωγράφων του 19ου αιώνα και κυρίως εκείνων των καλλιτεχνών που βρέθηκαν υπό την επιρροή των Προραφαηλιτών ζωγράφων. Άλλωστε, οι Προραφαηλίτες ζωγράφοι εμπνέονταν συχνά από έργα της λογοτεχνίας.
   Στο παρακάτω έργο ο Άγγλος (Γαλλοϊσπανικής καταγωγής) Philip Hermogenes Calderon (1833-1898), ο οποίος ακολούθησε την τεχνοτροπία των Προραφαηλιτών ζωγράφων, απεικονίζει την Ιουλιέτα να κάθεται στο περίφημο μπαλκόνι της και να κοιτάζει τον έναστρο ουρανό. 

Ph. Erm. Calderon, Ιουλιέτα. 1888. Η Ιουλιέτα, απόλυτα συνεπαρμένη και βυθισμένη στη μαγεία της νύχτας και του έρωτα, κοιτάζει τα αστέρια. Πρόκειται για έγχρωμη ξυλογραφία από σειρά με θέμα τις ηρωίδες των έργων του Σαίξπηρ, που τυπώθηκε από αγγλική εφημερίδα .



   Στον παρακάτω πίνακα ο J. W. Waterhouse (1849-1917), γνωστός για τα έργα του με  αιθέριες και μυστηριώδεις γυναικείες μορφές, απεικονίζει τη γλυκύτατη Ιουλιέτα να περπατά θλιμένη δίπλα σ' ένα κανάλι της Βενετίας. Φορά ένα υπέροχο αέρινο αναγεννησιακό φόρεμα, ενώ διακριτικά κοσμήματα στολίζουν τα μαλλιά και το λαιμό της.

J. W. Waterhouse, Ιουλιέτα. 1898. Ιδιωτική Συλλογή. 

 Η Ιουλιέτα βρίσκεται σε περισυλλογή και αφηρημένη κρατά το μπλε περιδέραιο της (ο πίνακας ονομάζεται και το "μπλε περιδέραιο"). Πίσω της διακρίνουμε ένα κανάλι της Βενετίας. Ο Waterhouse κατατάσσεται στους όψιμους Προραφαηλίτες ζωγράφους.

http://shakespeare.emory.edu/illustrated_showimage.cfm?imageid=33
http://www.jwwaterhouse.com/view.cfm?recordid=89
http://www.artrenewal.org/pages/artist.php?artistid=550
http://www.artmagick.com/pictures/picture.aspx?id=5637&name=juliet-1898

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου