Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Γυναίκες που διαβάζουν απαγορευμένα βιβλία. Ένας πίνακας του Alexander Mark Rossi

Γυναίκες που διαβάζουν απαγορευμένα βιβλία

   Θεωρείται από τους πιο γνωστούς πίνακες του Βρεττανού ζωγράφου Alexander Mark Rossi (1840-1916) και βρίσκω το θέμα του πολύ ενδιαφέρον. Ας δούμε τι απεικονίζει. 
   Τέλος της Βικτωριανής εποχής. Σ' ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη βλέπουμε μια ομάδα νεαρών γυναικών να διαβάζουν βιβλία. Τα βιβλία κυριαρχούν στο χώρο. Βιβλία στη βιβλιοθήκη που υπάρχει στο βάθος, βιβλία στο πάτωμα! Σε πρώτο πλάνο μια κοπέλα κάθεται στο πάτωμα και ακούει με προσοχή δύο νεαρές γυναίκες που καθισμένες σε πολυθρόνες διαβάζουν ένα βιβλίο. Πίσω τους με γυρισμένη την πλάτη κάθεται ακόμη μία γυναίκα που επίσης διαβάζει ένα βιβλίο. Στο βάθος άκρη αριστερά διακρίνουμε άλλες δύο γυναίκες...Προσέξτε στην άκρη δεξιά μία μαυροφορεμένη μάλλον γυναικεία φιγούρα να στέκεται πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα που καλύπτεται από βαριές κουρτίνες. Φαίνεται να "κατασκοπεύει" την  ανάγνωση βιβλίων από τις νεαρές γυναίκες...Γιατί, όπως λέει ο τίτλος του έργου, διαβάζουν "απαγορευμένα βιβλία".
   Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, ποια θα μπορούσαν να είναι "απαγορευμένα βιβλία" για τις γυναίκες στη Βικτωριανή Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα.

Alexander Mark Rossi, Απαγορευμένα βιβλία. 1897. Ιδιωτική Συλλογή.

http://goldenagepaintings.blogspot.gr/2010/07/alexander-m-rossi-forbidden-books.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου