Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Παλιά επαγγέλματα. Φωτογραφίες από τους δρόμους της πόλης

Παλιές φωτογραφίες από τους δρόμους της πόλης

   Ξεφυλλίζω ένα λεύκωμα παλιών φωτογραφιών με εικόνες από την Ελλάδα του παρελθόντος, από την περίοδο 1900-1960... Αποτυπώνουν σκηνές με πλανόδιους πωλητές, βιοπαλαιστές, που γυρίζουν στους σκονισμένους δρόμους της Αθήνας, πουλώντας το εμπόρευμά τους. Επαγγέλματα που πια έχουν χαθεί...
    Και καθώς το φετινό καλοκαίρι έχει εκπνεύσει πια οριστικά, το βλέμμα μου σταματά σε δύο φωτογραφίες με καλοκαιρινές εικόνες από το Αρχείο, δύο παλιών φωτογράφων,  των Αδελφών Μεγαλοκονόμου. Πρόκειται για φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές "δροσιάς".
      Στην πρώτη φωτογραφία ένας πλανόδιος πωλητής σερβίρει παγωμένη μπύρα ΦΙΞ σε μια κομψή κυρία. Η βαυαρικής καταγωγής και ονομασίας μπύρα ΦΙΞ έφθασε στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα μέσω της ζυθοποιίας του Βαυαρού Ιωάννη και Καρόλου Φιξ, μίας από τις πρώτες βιομηχανικές μονάδες του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους. 

Σε μια εποχή που ακόμα η εφεύρεση του ηλεκτρικού ψυγείου δεν είχε διαδοθεί, η Βιομηχανία ΦΙΞ δεν ήταν μόνο βιομηχανία ζύθου, αλλά και βιομηχανία ψυγείων-παγοποιείων.

Μία από τις πρώτες διαφημίσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Ο πατέρας του Καρόλου Φιξ, Ιωάννης, ήταν ζυθοποιός από το Μόναχο. Ήρθε στην Ελλάδα το 1833, αμέσως μετά την εγκατάσταση του Όθωνα και των Βαυαρών συνοδών του. Τριάντα χρόνια αργότερα είχε επεκτείνει σημαντικά τη ζυθοποιία του. Το 1893 ο γιος του Κάρολος μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση σε βιομηχανική μονάδα.

Διαφήμιση της μπύρας ΦΙΞ

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη διαφημίζει τη μπύρα ΦΙΞ σε ημερολόγιο του 1957.

   Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει ένα αγοράκι να τρώει με λαχτάρα το παγωτό-ξυλάκι δίπλα σ' έναν πλανόδιο πωλητή παγωτών ΕΒΓΑ. Η γνωστή σ' όλους μας ΕΒΓΑ (Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος), η οποία ιδρύθηκε το 1934 από τους αδελφούς Σουραπά, εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη βιομηχανική παραγωγή παγωτού το 1936. Το παγωτό ξυλάκι ήταν ευρεσιτεχνία της ΕΒΓΑ.

Παγωτό ξυλάκι. Γεύση γλυκιά από κρέμα βανίλια που επικαλύπτεται με παγωμένη σοκαλάτα. Πλανόδιοι λευκοφορεμένοι παγωτατζήδες γυρνούσαν με τρίκυκλα καροτσάκια ψυγεία-παγοποιεία, πουλώντας παγωτά ΕΒΓΑ. Αρχικά το παγωτό ξυλάκι είχε μόνο γεύση βανίλια, αργότερα η βανίλια επικαλύφτηκε και από σοκολάτα. Τα παιδικά καλοκαίρια πολλών γενεών είχαν γεύση από παγωτό ξυλάκι.

Διαφήμιση της ΕΒΓΑ.


Για τις φωτογραφίες, βλ. το λεύκωμα 1900-1960. Η Ελλάδα του μόχθου. Συλλογή Νίκου Πολίτη. Ριζάρειον Ίδρυμα-Ίδρυμα Σταύρου Σ. Νιάρχου, σ. 62-63.

Για τις διαφημίσεις, βλ.

http://amaroussion.blogspot.gr/2010/05/blog-post.html
http://to-paliatzidiko.blogspot.gr/2012/05/blog-post_06.html
http://www.fix-beer.gr/index.aspx#fix-poia_na_sigkrithei_mazi_sou
http://www.tampouloukia.gr/2014/02/blog-post_7692.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου