Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Εργαζόμενες γυναίκες. Πίνακες του Edvard Munch

H εργατική τάξη στη ζωγραφική

   Την ιδιωτική στιγμή μίας κοπέλας, που προφανώς ανήκει στην εργατική τάξη, απεικονίζει στους παρακάτω πίνακες ο Νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch (1863-1944).  Στην άκρη ενός απλού δωματίου η κοπέλα προσπαθεί να ανάψει με προσανάμματα τη σόμπα ή το φούρνο. Η ενδυμασία της και η εργασία που κάνει δείχνουν ότι ανήκει στην εργατική τάξη.

Edvard Munch, Κοπέλα που ανάβει σόμπα. 1883. Ιδιωτική Συλλογή.

   Αγαπημένος μου ο παρακάτω πίνακας! Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να είναι η ίδια κοπέλα. Έχει ξυπνήσει και έχει σηκωθεί από το κρεβάτι της. Το φως του πρωινού διεισδύει στο φτωχικό δωμάτιο και την περιβάλλει με γλυκύτητα. Τι να σκέφτεται, άραγε;

Edvard Munch, Πρωινό. 1884. Iδιωτική Συλλογή.

   Σχεδόν εξπρεσιονιστικές οι πινελιές του παρακάτω πίνακα. Η νεαρή ημίγυμνη γυναίκα πλένει στο νιπτήρα. Απλό δωμάτιο, χωρίς διακόσμηση και στολίδια. Προφανώς η κοπέλα ανήκει στην εργατική τάξη.  Eπηρεασμένος από τους Γάλλους ζωγράφους, το έργο των οποίων ο Munch είχε γνωρίσει κατά τη διαμονή του στο Παρίσι, ζωγραφίζει γυναίκες της εργατικής τάξης σε ιδιωτικές στιγμές που γοητεύουν τους θεατές με την αινιγματική παρουσία τους.

Edvard Munch, Nεαρή γυναίκα που πλένει. 1896. Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας. Όσλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου