Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Διαβάζοντας στη βάρκα. Πίνακες φιλαναγνωσίας. Ζευγάρια σε βάρκα

Στη βάρκα, διαβάζοντας...

   Συνεχίζω με πίνακες "φιλαναγνωσίας" που απεικονίζουν την ανάγνωση βιβλίου. Ανακάλυψα δύο πίνακες που έχουν κοινό θέμα. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Ένα ζευγάρι βρίσκεται στη βάρκα και ο ένας από τους δύο διαβάζει βιβλίο.

Konstantin Korovin, Στη βάρκα. 1888. Πινακοθήκη Tretyakov. Μόσχα. Ένας άνδρας διαβάζει το βιβλίο του, ενώ δίπλα του κάθεται μία γυναίκα που τον κοιτάζει. Από τις λίγες απεικονίσεις που δείχνουν έναν άνδρα να διαβάζει. Συνήθως απεικονίζονται γυναίκες σε στιγμή ανάγνωσης.

  O Ρώσος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Korovin ζωγράφισε τον πίνακα το καλοκαίρι του 1888, όταν βρισκόταν σε διακοπές στο χωριό Zhukovka στον ποταμό Klyazma. Λένε ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, ενώ η γυναίκα είναι η Ρωσίδα καλλιτέχνης M. V. Jakunchikova.

  Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε σε παραλλαγή το ίδιο θέμα. Ένα ζευγάρι βρίσκεται σε βάρκα. Το τοπίο είναι πραγματικά ειδυλλιακό. Η γυναίκα είναι αυτή που διαβάζει ένα βιβλίο.
   
Charles James Lewis (1830-1892), Οι διακοπές μας. Ιδιωτική Συλλογή. Πινακοθήκη Τέχνης. Oldham. Ο Βρετανός ζωγράφος της Βικτωριανής εποχής απεικονίζει μία ήρεμη στιγμή διακοπών ενός ζευγαριού. Βαρκάδα και ανάγνωση!


http://www.tretyakovgallery.ru/en/collection/_show/image/_id/540
http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/our-holiday-90722
https://www.bridgemanimages.com/en-GB/search?filter_group=all&filter_creator_name=Charles+James+Lewis&filter_year_adbc=ad&filter_year_to_adbc=ad&filter_century_adbc=ad&filter_century_to_adbc=ad&filter_searchoption_id=2&sort_order=best_relevance&item_num=1

2 σχόλια: