Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Η βροχή στη ζωγραφική. Ομπρέλες του Ρενουάρ

Ομπρέλες του Ρενουάρ

   Έβρεχε δυνατά σήμερα…για αυτό, ιδού ένας πίνακας του γνωστού Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ (1849-1911) με θέμα τη βροχή. Πρόκειται για μία πολυπρόσωπη σύνθεση, που απεικονίζει φωτογραφικά ένα στιγμιότυπο σε πολυσύχναστο δρόμο στο Παρίσι εν ώρα βροχής. Η βροχή μάλλον μόλις έχει αρχίσει…Γυναίκες και άνδρες έχουν ανοίξει ή ανοίγουν τις μαύρες ομπρέλες τους…Στο ένα μισό του πίνακα κυριαρχούν οι ομπρέλες, ενώ στο κάτω μισό το βλέμμα του ζωγράφου εστιάζει σε πέντε μορφές, σ' ένα ζευγάρι και σε μία γυναίκα με τις δύο κόρες της.
   Σε πρώτο πλάνο μία νεαρή γυναίκα με σοβαρή έκφραση συνοδεύεται από ένα νεαρό άνδρα με ομπρέλα που την κοιτάζει με τρυφερότητα. Στα δεξιά βλέπουμε δύο κοριτσάκια με τη χαμογελαστή μητέρα τους που κρατά επίσης ομπρέλα. Το μικρότερο κοριτσάκι κρατά ένα στεφάνι και μας κοιτάζει...

Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ, Οι Ομπρέλες. 1881-1886. Εθνική Πινακοθήκη. Λονδίνο. Ένας εμβληματικός πίνακας του Γάλλου ζωγράφου με τίτλο το αναγκαίο αξεσουάρ για τη βροχή, την ομπρέλα. Οι λεπτομέρειες της ενδυμασίας των γυναικών και των κοριτσιών απεικονίζονται με δεξιοτεχνία.



2 σχόλια:

  1. Πάντα υπέροχος ο Ρενουάρ...


    Προφυλάξεις

    Όταν βρέχει
    δεν παίρνω ομπρέλα.
    Το θεωρώ δειλία να προφυλάσσομαι
    από το ξεκάθαρο.

    Όταν δε βρέχει
    όσο κι αν ευτυχεί ο ουρανός
    όσο κι αν τον πιστεύω
    ανοίγω την ομπρέλα μου
    δεν είναι ξεκάθαρη
    καιρική συνθήκη η ευτυχία.

    Κική Δημουλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή