Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Αγ. Γεώργιος. Πίνακες του Προραφαηλίτη Edward Burne Jones

Οι Προραφαηλίτες ζωγράφοι και ο  μύθος του Αγίου Γεωργίου

    Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους πιο δημοφιλείς αγίους του Χριστιανισμού. Από εύπορη οικογένεια της Βιθυνίας της Μ. Ασίας και με καταγωγή από την Καππαδοκία, ο Γεώργιος έγινε αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ασπάστηκε τη χριστιανική θρησκεία και αρνήθηκε να λάβει μέρος στους διωγμούς εναντίον των χριστιανών, επιλέγοντας να μαρτυρήσει με βασανιστήρια λόγω της πίστης του. Από τον 9ο αιώνα άρχισαν να του αποδίδονται πολλά θαύματα καθώς και ο μύθος της δρακομαχίας που έχει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα.
  Τον 11ο αιώνα ο μύθος έφθασε στην Βρετανία και ο Άγιος Γεώργιος προβλήθηκε με την εικόνα του γενναίου ιππότη του Μεσαίωνα και έγινε ο προστάτης άγιος της Αγγλίας.
    O μύθος του Αγ. Γεωργίου είχε μεγάλη διάδοση στον ανατολικό και δυτικό χριστιανικό κόσμο και το θέμα του Γεωργίου να μάχεται με τον δράκο απεικονίστηκε πολύ συχνά στη χριστιανική τέχνη. Οι Βρετανοί Προραφαηλίτες ζωγράφοι του 19ου αιώνα γοητεύθηκαν από το μύθο της μονομαχίας του Αγ. Γεωργίου και απεικόνισαν σκηνές από τον μύθο που διακρίνονται για τα μεσαιωνικά στοιχεία.
  Παρουσιάζω μία σειρά έργων του Προραφαηλίτη Εdward Burne Jones που έχουν ως θέμα τους σκηνές από τον μύθο του Αγ. Γεωργίου. Ο μύθος του Αγ. Γεωργίου παρουσιάζεται ως ένα μεσαιωνικό παραμύθι με ιππότες και βασιλοπούλες.
  Σε μία φανταστική χώρα, σ' ένα μεσαιωνικό βασίλειο, οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο ενός τέρατος, ενός δράκου που φυλάει τις πηγές και εμποδίσει την ύδρευση. Για να παραχωρήσει το νερό στους κατοίκους της χώρας, ζητά να του στέλνουν για τροφή μία νεαρή κοπέλλα. Κάθε φορά κληρώνεται μία κοπέλλα για να θυσιασθεί στον δράκο. Ο Άγιος Γεώργιος θα σκοτώσει τον δράκο...

Edward Burne Jones, Η πριγκίπισσα Σάμπρα. 1865. Μουσείο του Ορσέ. Παρίσι. Η πριγπίπισσα Σάμπρα διαβάζει το βιβλίο στον κήπο. Μία σπάνια απεικόνιση  της πριγκίπισσας που έσωσε από τον δράκο ο Αγ. Γεώργιος.

Η νεαρή γυναίκα που διαβάζει ανυποψίαστη στον  κήπο είναι η πριγγίπισσα Σάμπρα, η κόρη του βασιλιά της χώρας. Η Σάμπρα θα κληρωθεί για να σταλεί στον δράκο.

Edward Burne Jones, Η αναφορά στον βασιλιά. Κάτοικοι της πόλης αναφέρουν τον χαμό των κορών τους, δείχνοντας ένα κουτί με τα οστά τους. 1866. Συλλογή του κολεγίου Hanover. Idiana.

Edward Burne Jones, Η πριγκίπισσα κληρώνεται και δείχνει τον λαχνό της. 1866. Συλλογή του κολεγίου Hanover. Idiana.


Edward Burne Jones, Η πριγκίπισσα Σάμπρα οδηγείται στον δράκο. 1866. Ιδιωτική Συλλογή.

Edward Burne Jones, Ο αγώνας. Ο Άγ. Γεώργιος σκοτώνει τον δράκο. 1866. Πινακοθήκη Τέχνης της Νέας  Νότιας Ουαλίας. Σίδνεϋ.

Edward Burne Jones, H πριγκίπισσα Σάμπρα δεμένη. 1866. Ιδιωτική Συλλογή.

Edward Burne Jones, Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος. 1868. Πινακοθήκη William Morris. Λονδίνο.

Edward  Burne Jones, Η επιστροφή της πριγκίπισσας Σάμπρα. Ο Γεώργιος επιστρέφει την πριγκίπισσα στο βασίλειο του πατέρα της. 1868. Μουσεία και Πινακοθήκη του Μπρίστολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου