Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Η μετανάστευση στη ζωγραφική: πίνακες του Jacques Joseph (James) Tissot

H μετανάστευση στη ζωγραφική

    Η μετανάστευση στις Η.Π.Α. από τα λιμάνια της Βικτωριανής Αγγλίας και οι σκηνές από τα ναυτικά ταξίδια των μεταναστών προς το άγνωστο ήταν συναρπαστικά θέματα για τον Γάλλο ζωγράφο  Jacques Joseph (James) Tissot (1836-1902). Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τις πρώτες του 20ού οι άθλιες οικονομικές συνθήκες ανάγκασαν εκατομμύρια Βρεττανών και άλλων Ευρωπαίων να μεταναστεύσουν από τις πατρίδες τους με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής σε μια άλλη ήπειρο. Ο Τissot, ο oποίος γεννήθηκε στη Νάντη, ένα θαλασσινό λιμάνι της γαλλικής ακτής, είχε και ο ίδιος βρεθεί στη θέση του ταξιδιώτη-μετανάστη, αφού από τα 1860 ταξίδεψε πρώτα στην Ιταλία και από τα 1862 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου άρχισε να εκθέτει έργα του στις εκθέσεις της Βασιλικής Ακαδημίας, κερδίζοντας την υποστήριξη πλούσιων φιλότεχνων.
    Στον παρακάτω πίνακα ο Tissot απεικονίζει σε καράβι μία νεαρή γυναίκα μετανάστρια που κρατά στην αγκαλιά της ένα μωρό. Ένας μάλλον ηλικιωμένος άνδρας της τείνει το χέρι για να τη βοηθήσει να κατεβεί τις σκάλες του καραβιού.


J. Tissot, Οι μετανάστες. 1879-1880. Ιδιωτική Συλλογή.

Η ίδια σκηνή απεικονίζεται και σ᾽ένα χαρακτικό που βρίσκεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου.
J. Tissot, Οι μετανάστες. 1880. Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς. Λονδίνο (National Maritime Museum. Greenwich- London).

    Ένα ακόμα χαρακτικό του James Tissot απεικονίζει μία πραγματικά δραματική σκηνή: τον αποχαιρετισμό δύο φίλων σ᾽ ένα καράβι που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Τα κιβώτια μπροστά στους φίλους γράφουν τον τόπο του προορισμού τους, Αλαμπάμα και Νέα Υόρκη. Στο βάθος διακρίνονται και άλλοι επιβάτες να αποχαιρετούν τους δικούς τους...
J. Tissot, Οι δύο φίλοι. 1881. Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς- Λονδίνο(National Maritime Museum - Greenwich. London).
  
 Μια ναυτική σκηνή αποχαιρετισμού απεικονίζει και ο παρακάτω πίνακας. Οι τρεις γυναίκες (η μία είναι ηλικωμένη, για αυτό κάθεται), ο ένας άνδρας και το παιδί που μόλις διακρίνεται μπροστά του, αποχαιρετούν, έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους στο κοινό. Φαίνεται ότι είναι καλοντυμένοι. Από τα ρούχα τους καταλαβαίνουμε ότι δεν ανήκουν σε χαμηλή κοινωνική τάξη. Υπερατλαντικά θαλάσσια ταξίδια έκαναν και εύποροι ταξιδιώτες υπό διαφορετικές συνθήκες, εννοείται, από τις συνθήκες των φτωχών μεταναστών.
J. Tissot, Αποχαιρετισμός στο Mersey. 1881. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου