Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ο κινηματογράφος Ολύμπια στην παραλία της παλιάς Θεσσαλονίκης


    Είναι μια εικόνα από την παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, προτού από την πυρκαγιά του 1917.  Η φωτογραφία διασώζει μια στιγμή από το παρελθόν της παλιάς παραλίας, μεταξύ της πλατείας Ελευθερίας και της πλατείας Αριστοτέλους. Απεικονίζονται βάρκες με κωπηλάτες, καΐκια, άνθρωποι στην προκυμαία και οι προσόψεις των κτιρίων. Στην άκρη αριστερά διακρίνεται η πρόσοψη του ιστορικού κινηματογράφου "Ολύμπια", ενώ στη μέση ξεχωρίζει το κτίριο του κοσμοπολίτικου ξενοδοχείου "Σπλέντιντ Παλλάς" με τη χαρακτηριστική στέγη.

Πρόκειται για καρτ ποστάλ που εκτυπώθηκε στην Ιταλία και κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το χειρόγραφο κείμενο της πίσω πλευράς, εστάλη στις 23-07-1917 από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κινηματογράφος Ολύμπια ήταν ο πρώτος κινηματογράφος της πόλης και λειτούργησε το 1903. Καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917.


Στις παρακάτω φωτογραφίες του 1916 απεικονίζονται μαθήτριες του Γαλλικού Λυκείου Θεσσαλονίκης να εισέρχονται στον κινηματογράφο Ολύμπια.





Βλ. Ευθ. Κ. Κίτσης, Καρτ ποστάλ της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ού αιώνα, εκδ. University Studio Press,  Θεσσαλονίκη 2008 και
 http://culture.thessaloniki.gr/gr/school.asp και http://www.cinefilip.gr/gr_salonica_002_Olympia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου