Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η άνοιξη στη ζωγραφική: Πίνακες του Arthur Hacker

Η Άνοιξη στους Προραφαηλίτες ζωγράφους: πίνακες του Arthur Hacker

Ο Arthur Hacker (1858-1911) είναι ένας από τους ελάσσονες Βρετανούς Προραφαηλίτες ζωγράφους. Σας παρουσιάζω τρεις πίνακες του με ανοιξιάτικο θέμα.
    
   Αγαπημένος πίνακας...Θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί...στο λιβάδι με τα αγριολούλουδα...

Arthur Hacker, Ta λουλούδια της άνοιξης. Ιδιωτική Συλλογή.


Στο βάθος του λιβαδιού με τις μαργαρίτες διακρίνεται μία φιγούρα μικρού κοριτσιού.
Arthur Hacker, Μαργαρίτες. Ιδιωτική Συλλογή.

  Ονειρικό φως την περιβάλλει, καθώς θλιμμένη κοιτάζει πέρα μακριά, έξω από το παράθυρο..."Φυλακισμένη Άνοιξη" είναι ο τίτλος του πίνακα. Ένα βάζο με κίτρινα λουλούδια δείχνει ίσως την παρουσία της άνοιξης στο κλειστό χώρο.
Arthur Hacker, Φυλακισμένη άνοιξη. 1911. Ιδιωτική Συλλογή.

1 σχόλιο:

  1. Πώς θα 'θελα κι εγώ να βρίσκομαι στο λιβάδι με τα αγριολούλουδα...!Και μάλιστα όχι μόνο να τα μαζεύω για μπουκετάκι-ανθοδέσμη ή να τα οσφρίζομαι, αλλά να είχα και δύο σκοινιά κι ένα σανίδι, να 'φτιαχνα μια κούνια κρεμασμένη απ' τα κλαδιά του διπλανού δέντρου που αχνοφαίνεται στον πίνακα ("Τα λουλούδια της άνοιξης")και να 'κανα κούνια με τις ώρες στη μέση της ολάνθιστης αγαλλιασοκλείουσας πλοκαμοδροσάτης ανοιξιάτικης απεραντοσύνης, ενώ ταυτόχρονα θα εξαφανίζονταν τα πάντα: χρόνος, τόπος, σκέψεις... Θα ήμουν μόνο εγώ και η Άνοιξη, καθισμένες πλάι πλάι στην ίδια στενή μικρούλα κούνια, υφαίνοντας χαμόγελα... Αλλά... δυστυχώς η μοίρα μου με καταδίκασε στο ρόλο της "Φυλακισμένης Άνοιξης" παρακάτω... κι ενώ νοερά κάνω κούνια, πρέπει να επανέρχομαι πού και πού στην πραγματικότητα, διότι οι σελίδες- φορτωμένες από τόσα παραταίρως δυσνόητα γραμματάκια- των βιβλίων που έχω να διαβάσω δεν αντέχουν το βάρος των σχοινιών, και θα "λυγίσει" (κοινώς, "κάνει κοιλιά") η επερχόμενη εξεταστική, οι παρουσιάσεις κ οι εργασίες που τρέχουν στη σχολή...!Πολλά φοιτητικά φιλιά, καλή συνέχεια στο πανέμορφο ανοιξιατοθεματοφόρο πλέον blog!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή