Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Καλοκαιρινή νύχτα: δύο πίνακες του Edvard Munch


To καλοκαίρι στη ζωγραφική: Καλοκαιρινή νύχτα του Edv. Munch

    Είναι δύο πίνακες του Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch (1863-1944) με θέμα μία καλοκαιρινή βραδιά. Και στους δύο πίνακες είναι αισθητή η αινιγματική παρουσία μίας λευκοφορεμένης γυναικείας μορφής. 
... Καθισμένη στα βράχια στην παραλία, ντυμένη με το λευκό φόρεμα και κρατώντας το ψάθινο καπέλο της, η Inger (όπως μαθαίνουμε ότι λέγεται από τον τίτλο του πίνακα), κοιτάζει στοχαστικά σε άγνωστη κατεύθυνση, μάλλον εντός της και βαθιά στον εαυτό της...
   Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 και στις αρχές του 1890 ο Munch εγκαταλείπει τον μάλλον ανώδυνο ιμπρεσιονισμό για να περάσει στην οδυνηρή έκφραση συναισθημάτων με έργα που θεωρούνται σημαντικά για τη γέννηση του κινήματος του Γερμανικού εξπρεσιονισμού στη ζωγραφική.

Edv. Munch, Καλοκαιρινή βραδιά ή η Inger στην παραλία. 1889. Bergen Art Museum.
 
... Ο πόνος, η απομόνωση και η μοναξιά αποτυπώνονται έντονα στα έργα του Μunch. Οι  μορφές του άλλοτε λιγότερο εμφανώς και πιο υπαινικτικά και άλλοτε κραυγαλέα και με δύναμη εκφράζουν την οδύνη της ανθρώπινης ψυχής...
...Η γυναικεἰα λευκοφορεμένη μορφή με τα χέρια πίσω,  εγκλωβισμένη στους κορμούς των δένδρων, κοιτάζει μπροστά στο άπειρο... Πίσω της, ανάμεσα από τα δένδρα, διακρίνεται η θάλασσα ή μια λίμνη...το φεγγάρι καθρεφτίζεται σχεδόν απειλητικό στο νερό και ένα ζευγάρι (μια λευκή και μια μαύρη κουκίδα) κάνει βαρκάδα... Όνειρο καλοκαιρινής βραδιάς!

Edv. Munch, Όνειρο καλοκαιρινής βραδιάς. Η φωνή. 1893. Museum of Fine Arts. Boston. Ένας από τους λίγους πίνακες του Μουνχ που βρίσκονται εκτός της πατρίδας του, Νορβηγίας.

http://www.mfa.org/collections/object/summer-night-s-dream-the-voice--33634
http://www.kunstmuseene.no/default.asp?enhet=kunstmuseum&kat=269&sp=2
http://www.wikipaintings.org/en/edvard-munch/summer-night-inger-on-the-shore-1889

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου