Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο μύθος του Οδυσσέα στη ζωγραφική. Πίνακες του J. W. Waterhouse

H Oδύσσεια στην τέχνη. Πίνακες του John William Waterhouse

    Oι μύθοι της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας υπήρξαν πηγή έμπνευσης για αρκετά έργα του Βρετανού ζωγράφου John William Waterhouse (1849-1917). Στην κατηγορία αυτής της θεματολογίας εντάσσονται οι πίνακες που απεικονίζουν σκηνές από το ομηρικό έπος της Οδύσσειας και το μύθο του Οδυσσέα. Γεννημένος στη Ρώμη από γονείς ζωγράφους, ο Waterhouse ήταν εξοικειωμένος από την παιδική του ηλικία με τα κλασικά θέματα. Στο Λονδίνο, όπου εγκαταστάθηκε και έγινε αποδεκτός για το έργο του από τη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης, βρέθηκε υπό την επιρροή του Προραφαηλιτικού κινήματος της ζωγραφικής και δημιούργησε έργα με εμφανή στοιχεία όψιμου Προραφαηλιτισμού. Οι αινιγματικές και απόκοσμες όμορφες γυναικείες μορφές, που θυμίζουν τον τύπο γυναικών των Προραφαηλιτών ζωγράφων, κυριαρχούν στη ζωγραφική του. 
   Οι επικίνδυνες Σειρήνες, η γοητευτική μάγισσα Κίρκη, αλλά και η πιστά αφοσιωμένη στον Οδυσσέα Πηνελόπη αποτελούν το κύριο θέμα των παρακάτω έργων. 

J. W. Waterhouse, Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες. 1891. Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώρια. Μελβούρνη (National Gallery of Victoria. Melbourne).

J. W. Waterhouse, Η Κίρκη προσφέροντας το κύπελλο στον Οδυσσέα. 1891. Πινακοθήκη Τέχνης του Oldham (Oldham Art Gallery).

J. W. Waterhouse, Κίρκη Invidiosa. 1892. Πινακοθήκη Τέχνης της Νοτίου Αυστραλίας. Αδελαΐδα (Art Gallery of South Australia. Adelaide).

J. W. Waterhouse, Η Πηνελόπη και οι μνηστήρες. 1912. Πινακοθήκη Τέχνης και Μουσεία του Aberdeen (Aberdeen Art Gallery and Museums).

Βλ. Myth and romance. The art of J. W. Waterhouse, Phaidon Press, N.York 1994.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου