Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Μαζεύοντας καλοκαιρινά λουλούδια. Ένας πίνακας του J. W. Waterhouse

Γυναίκες σε κήπο: Μαζεύοντας καλοκαιρινά λουλούδια

    Μία κομψή λευκοφορεμένη γυναίκα κρατά ένα καλάθι με λουλούδια στον κήπο ή μάλλον στην αυλή μιας αγροτικής ή εξοχικής κατοικίας. Είναι καλοκαίρι, όπως φαίνεται από το ελαφρύ αέρινο φόρεμα της γυναίκας και τον τίτλο του πίνακα, αφού τα λουλούδια χαρακτηρίζονται ως "καλοκαιρινά".
   H γυναίκα, που μαζεύει καλοκαιρινά λουλούδια στον κήπο της αγροτικής κατοικίας σ´ ένα χωριό της περιοχής του Devon, πρέπει να είναι η σύζυγος του ζωγράφου. Οι ειδικοί χρονολογούν τον πίνακα ανάμεσα στο 1893 και 1910. Την περίοδο αυτή ο J. W. Waterhouse, μαζί με τη σύζυγό του Εσθήρ, επισκεπτόταν το καλοκαίρι την εξοχή του Devon όπου σ´ένα χωριό της περιοχής είχε εξοχική κατοικία η αδελφή της Εσθήρ που ήταν παντρεμένη με τον P. Feeney, ζωγράφο τοπίων.
   Ο πίνακας είναι μάλλον μακριά από την ατμόσφαιρα του Προραφαηλιτισμού αλλά και των κλασικών θεμάτων που χαρακτηρίζει πολλά από τα έργα του Waterhouse. Πρόκειται για μία σύγχρονη με την εποχή του ζωγράφου σκηνή που απεικονίζει μάλλον ιμπρεσιονιστικά ένα πραγματικό πρόσωπο. 

J. W. Waterhouse, Μαζεύοντας καλοκαιρινά λουλούδια σ´ένα κήπο του Devonshire. 1893-1910.

J. W. Waterhouse, Προσωπογραφία της Esther Kenworthy Waterhouse. Γύρω στα 1885.

Είναι η προσωπογραφία της συζύγου του Waterhouse, της Esther Kenworthy, η οποία ήταν επίσης ζωγράφος. Η ομοιότητα της προσωπογραφίας με τη μορφή της γυναίκας που μαζεύει  "καλοκαιρινά" λουλούδια είναι προφανής.

http://www.jwwaterhouse.com/view.cfm?recordid=59
ttp://www.johnwilliamwaterhouse.com/pictures/esther-kenworthy-waterhouse-1885/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου