Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Πίνακες του Walter Crane για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εργατική Πρωτομαγιά. Δύο έργα του Walter Crane

...Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών, αλλά είναι και Γιορτή των Εργαζομένων, ιδού δύο χαρακτικά του Βρετανού καλλιτέχνη και εικονογράφου της ύστερης Βικτωριανής περιόδου, Walter Crane (1845-1915).  Από το 1888 ο Crane,  που ήταν γνωστός εικονογράφος παιδικών βιβλίων, φαίνεται ότι, υπό την επιρροή του άλλοτε Προραφαηλίτη καλλιτέχνη William Morris, προσχώρησε στο σοσιαλιστικό κίνημα.
   Τα δύο σκίτσα που ακολουθούν δημοσιεύτηκαν στο σοσιαλιστικό περιοδικό Clarion όπου ο Crane δημοσίευε τακτικά έργα του. Το πρώτο χαρακτικό (του 1894) απεικονίζει ένα συμβολικό γαϊτανάκι σε ιδεώδες τοπίο εξοχής. Γύρω από μία τεράστια γυναικεία μορφή, η οποία κρατά μια κορδέλα με σοσιαλιστικά για την εποχή εκείνη συνθήματα (όπως αλληλεγγύη), περιστρέφονται  χορευτικά εργαζομένοι (άνδρες και γυναίκες), κρατώντας επίσης κορδέλες με εργατικά αιτήματα της Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως "οχτώ ώρες" εργασίας, " διακοπές για όλους", "όχι πεινασμένα παιδιά στα δημοτικά σχολεία", κ. λπ.

Walter Crane, To γαϊτανάκι των εργαζομένων. 1894.

   Το χαρακτικό του 1895 απεικονίζει μία γυναικεία μορφή να κρατά ένα τεράστιο Πρωτομαγιάτικο λουλουδένιο στεφάνι, το οποίο είναι διακοσμημένο με κορδέλες, στις οποίες είναι γραμμένα εργατικά αιτήματα της εποχής της Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως "Η Αγγλία πρέπει να θρέφει τα παιδιά της", "Όχι εργάτες-παιδιά", "Η γη για το λαό", "Ευτυχισμένη Αγγλία", "παραγωγή για χρήση όχι για κέρδος", "Αλληλεγγύη της Εργατιάς" κ.λπ.

Walter Crane,  Ένα στεφάνι για την Πρωτομαγιά, αφιερωμένο στους εργάτες. 1895. 


2 σχόλια: