Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η εργατική τάξη στη ζωγραφική. Η εξέγερση του Honoré Daumier

Honoré Daumier, H εξέγερση

   Επειδή χθες ήταν πρωτομαγιά, ας δούμε έναν επαναστατικό πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Honoré Daumier, ο οποίος άσκησε κοινωνική κριτική με την τέχνη του. "Η εξέγερση" ονομάζεται ο πίνακας του Daumier. Απεικονίζει μία σκηνή από το εξεγερμένο πλήθος στου δρόμους του Παρισιού το 1848. Σε πρώτο πλάνο ένας άνδρας με λευκό πουκάμισο σηκώνει αγωνιστικά το χέρι του. Η ένταση του προσώπου του συγκινεί...

Honoré Daumier,  Η εξέγερση. 1848 και μετά. Συλλογή Phillips. Ουάσινγκτον.

    Στα 1848 ξέσπασαν διαδηλώσεις και εξεγέρσεις στο Παρίσι που μεταδόθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το στιγμιότυπο, που απεικονίζει ο Daumier, είναι προφανώς εμπνευσμένο από αυτές τις διαδηλώσεις. Τη δεκαετία του 1840 ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων (λένε το 1/3) διαβίωνε σε συνθήκες φτώχειας, υπήρχε μεγάλη ανεργία και έλλειψη τροφίμων. Η οικονομική κρίση του 1846-1848, που ενισχύθηκε και από την κακή σοδειά, προκάλεσε αντίδραση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα την εκδήλωση διαδηλώσεων που μετατράπηκαν σε εξέγερση εναντίον του βασιλιά Φιλίππου-Λουδοβίκου και της κυβέρνησής του. Η δυσαρέσκεια κατά του Λουδοβίκου-Φιλίππου είχε εκδηλωθεί από την προηγούμενη δεκαετία, γιατί ευνοούσε μία νεασχηματιζόμενη άρχουσα τάξη από νεόκοπους "ευγενείς" και  νεόπλουτους αστούς και τραπεζίτες. Τελικά, ο Λουδοβίκος-Φίλιππος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 1848, αλλά και η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι άνεργοι, αλλά και οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι, να αντιδράσουν βίαια και τον Ιούνιο του 1848 να εκδηλωθούν εξεγέρσεις στο Παρίσι που κατεστάλησαν από το στρατό με πολλά θύματα.

Λιθογραφία  του Daumier που σατιρίζει τον βασιλιά Λουδοβίκο-Φίλιππο και τον απεικονίζει ως αχόρταγο Γαργαντούα (αχόρταγος και λαίμαργος ήρωας του Γάλλου συγγραφέα Ραμπελαί). Δημοσιεύτηκε το 1831 στο σατιρικό έντυπο "La Caricature".  Ο Daumier φυλακίστηκε για έξι μήνες, εξαιτίας της κριτικής που άσκησε στον Γάλλο ηγεμόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου