Τρόπος εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ΓΕΛ Πανελ. Εξετάσεις 2019-20

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα Χριστούγεννα: Μάρτιν Σονγκάουερ, η Προσκύνηση των Ποιμένων

Martin Schongauer (Μάρτιν Σονγκάουερ), Η Προσκύνηση των Ποιμένων

Θεωρείται το ωριμότερο και ίσως καλύτερο έργο του Γερμανού ζωγράφου Μάρτιν Σονγκάουερ (περίπου 1450-1491), ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη από τους πίνακες του οποίου δυστυχώς έχουν σωθεί ελάχιστοι. Ο Μάρτιν Σονγκάουερ, ο καλύτερος χαράκτης στην προ του Ντύρερ εποχή, διακρίνεται για την καθαρότητα και την εκφραστικότητα των γραμμών της σύνθεσης και του χώρου. Τα πρόσωπα των έργων του εκπέμπουν πνευματικότητα και αναδεικνύονται από την αρμονία φωτεινών χρωμάτων.
   Ο υπέροχος, για την απόκοσμη γαλήνη που αποπνέει, πίνακας απεικονίζει τη σκηνή της Προσκύνησης του θείου Βρέφους από τους Ποιμένες. Τα βλέμματα όλων των προσώπων, της γλυκύτατης Μαρίας, του σεβάσμιου Ιωσήφ και των τριών απλών Ποιμένων προσηλώνονται προς ένα σημείο, στο θείο Βρέφος. Προς το ίδιο σημείο εστιάζει και το γλυκύτατο βλέμμα των δύο ζώων. Η Αγία Οικογένεια φαίνεται να περικλείεται σ' ένα ιδιαίτερο χώρο που τοποθετείται στη διαγώνιο του πίνακα. Οι τρεις Ποιμένες που εκπροσωπούν όλες τις ηλικίες (τους νέους, τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους) μένουν έξω από το χώρο της Αγίας Οικογένειας. Πάνω από τη φάτνη ο νυχτερινός ουρανός έχει "ανοίξει" στα χρώματα της αυγής που φωτίζουν πέρα μακριά το ειδυλλιακό τοπίο της κοιλάδας.
   Μία αρμονική σύνθεση που ηρεμεί τους θεατές...

 Martin Schongauer (Μάρτιν Σονγκάουερ), Η Προσκύνηση των Ποιμένων. Περίπου 1480. Παλαιά Πινακοθήκη Βερολίνου (Gemäldegalerie-Berlin)

Βλ. Μεγάλα Μουσεία-Βερολίνο-Πινακοθήκη-Gemäldegalerie, εκδ. Electa-Έθνος της Κυριακής, σ. 60-61.
http://www.wga.hu/frames-e.html?/bio/s/schongau/biograph.html
http://www.nndb.com/people/335/000096047/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου