Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Ο Δεκέμβριος σε ημερολόγια Art Nouveau.

O Δεκέμβριος του Eugène Grasset και του Alphonse Mucha

   Ήρθε ο Δεκέμβριος, ο τελευταίος μήνας του χρόνου και ο πρώτος του Χειμώνα. Για αυτό, δύο εικόνες-λιθογραφίες από ημερολόγια που σχεδίασαν δύο καλλιτέχνες πρωτοπόροι του κινήματος art nouveau στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Δεκέμβριος του Γαλλοελβετού Eugène Grasset (1845-1917) και του Τσέχου Alphonse Mucha (1860-1939).

Eugène Grasset, Δεκέμβριος. 1896. Λιθογραφία για ημερολόγιο. Το ημερολόγιο φέρει τον τίτλο "η ωραία κηπουρός" και σε κάθε μήνα παρουσιάζει μία νεαρή γυναίκα στον κήπο. Στον Δεκέμβριο βλέπουμε τη γυναίκα στον χιονισμένο κήπο με χειμωνιάτικα λουλούδια.. Είναι τυλιγμένη με σάλι που ανεμίζει και κρατά στην αγκαλιά της χριστουγεννιάτικα κλαδιά.


Alphonse Mucha, Δεκέμβριος. 1899. Λεπτομέρεια. Λιθογραφία για ημερολόγιο. Μία νεαρή γυναίκα με χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου