Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Η Πρωτομαγιά των ανθισμένων στεφανιών στην ποίηση και τους Προραφαηλίτες ζωγράφους

Ανθισμένη Πρωτομαγιά. Ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και η "Βασίλισσα του Mάη" του John Collier και του Herbert Gustave Schmalz

    Πρωτομαγιά των λουλουδιών σήμερα. Μία γιορτή που έχει καταγωγή από τις τελετουργίες των αρχαίων πολιτισμών για την Άνοιξη, τα λεγόμενα Ανθεστήρια. Ο κόσμος ξεχύνεται στην ανθισμένη φύση και γιορτάζει την Άνοιξη. Χοροί και τραγούδια γύρω από ανθοστολισμένα Γαϊτανάκια,  παρελάσεις κοριτσιών που φορούν στεφάνια λουλουδιών στα μαλλιά και κρατούν ανθισμένα κλαδιά. Το Μαγιάτικο στεφάνι είναι το σύμβολο της Πρωτομαγιάτικης Γιορτής.
          Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, την Πρωτομαγιά με ένα ποίημα του συμβολιστή ποιητή Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και δύο πίνακες Βρετανών ζωγράφων που βρέθηκαν υπό την επίδραση των Προραφαηλιτών ζωγράφων. 

John Collier (1850-1934), H Βασίλισσα Γκουινέβερ κάνει Πρωτομαγιά. Φορά στεφάνι του Μάη. 1900. Cartwright Hall Πινακοθήκη Τέχνης. Bradford. Αγγλία. Η εικόνα είναι εμπνευσμένο από το ποίημα  του Τέννυσον "Guinevere" που ανήκει στη συλλογή "Τα ειδύλλια του Βασιλιά" (1859). Η Βασίλισσα Guinevere αποτελεί κεντρικό πρόσωπο του μυθικού κύκλου του Αρθούρου και του Λάνσελοτ. Η παράδοση αυτού του επικού κύκλου διατηρείται ζωντανή κατά τον 19ο αιώνα και εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες, ποιητές και ζωγράφους και ιδιαίτερα τους Βρετανούς ρομαντικούς ποιητές και Προραφαηλίτες ζωγράφους.

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Πρωτομαγιά

Έλα στο κεφάλι το ξανθό
Να σου βάλω τ' όμορφο στεφάνι
Που για σε όλη νύχτα το' χω κάνει,
Να στολίσω μ' άνθια τον ανθό.


Ιδέ το! τι ωραία που θα πάει
Του ξανθόχλωμού σου κεφαλιού!
Από τα υστερνά είναι του Απριλιού
Κι απ' τα πρώτα λούλουδα του Μάη.


Κι έτσι με τα ρόδα στα μαλλιά
Κι έτσι στα ολόλευκα ντυμένη,
Να θαρρώ πως σφίγγω αναστημένη
Την Πρωτομαγιά στην αγκαλιά!

Herbert Gustave Schmalz, o μετοναμαζόμενος σε John Carmichael (1856-1935), H Βασίλισσα του Μάη. 1884. Στεφάνι λουλουδιών στα μαλλιά και ανθισμένο κλαδί στο χέρι.


https://www.artuk.org/discover/artworks/queen-of-the-may-90281

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Collier_Queen_Guinevre%27s_Maying.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Gustave_Schmalz
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Collier_(painter)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου