Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Πρωτοχρονιάτικες παλιές κάρτες

Παλιές Πρωτοχρονιάτικες Κάρτες για Καλή Χρονιά!

Πριν εκατό δέκα χρόνια περίπου κάποιοι ευχήθηκαν ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΈΤΟΣ με τις παρακάτω κάρτες. Είναι μία επιλογή από τις ψηφιοποιημένες συλλογές της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (βλ. https://digitalcollections.nypl.org/search/index?utf8=%E2%9C%93&keywords=New+Year+postcards#/?scroll=12)

Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος! Ευχές με χιονισμένο τοπίο και μωβ πανσεδάκια. Πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.


Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος! Ευχές από ένα ερωτευμένο ζευγάρι μπροστά σε μανιτάρι. 1907. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος! 1908. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος!1909. Ευχές από μία γατούλα που περιβάλλεται από παπαρούνες. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

 Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος! Ευχές από μία νεράιδα. 1911. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Ένα χαρούμενο Νέο Έτος να είναι δικό σας! 1909. Ευχές από μία κομψή νεαρή γυναίκα. Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης.

Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος!. 1909.  Ευχές από ένα πιερότο μπροστά σε χιονάνθρωπο. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος. 1908. Ευχές από ένα ζευγάρι μέσα σε σπορ αυτοκίνητο. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος! 1908. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου