Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Φεβρουάριος. Παλιά Αrt Nouveau Hμερολόγια με τον μήνα Φεβρουάριο.

Φεβρουάριος

  Ας υποδεχτούμε τον Φεβρουάριο, τον 2ο μήνα του χρόνου και τον τελευταίο του Χειμώνα, με εικονογραφήσεις από παλιά Αrt Νouveau ημερολόγια της δεκαετίας του 1890. Τα περισσότερα προέρχονται από τα ημερολόγια τοίχου των αγγλικών εκδόσεων Tucks. Παραθέτω επίσης δύο εικόνες για τον μήνα Φεβρουάριο από δύο αγαπημένα μου ημερολόγια, του Alphonse Mucha και του Eugène Grasset.  Οι εικόνες για τον μήνα Φεβρουάριο αναπαριστούν κυρίως λουλούδια του Χειμώνα και χιονισμένα τοπία, γιατί ο Χειμώνας δεν έχει φύγει ακόμα. 

Ο μήνας Φεβρουάριος. Από το Ημερολόγιο με φράσεις του γνωστού Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. 1891.


Ο μήνας Φεβρουάριος. Από το Ημερολόγιο του Wordsworth. 1892. Eικονογράφηση: C. White, P. Barthel, Anderson E.A. Cook.


O μήνας Φεβρουάριος από το Ημερολόγιο με  "Χρυσές Λέξεις" του Αμερικανού νομικού Oliver Wendell Holmes. 1893.  

Ο μήνας Φεβρουάριος. Από το ημερολόγιο των λουλουδιών. 1894.

Ο μήνας Φεβρουάριος. Από το ημερολόγιο με φράσεις του Άγγλου ποιητή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. 1894.

Ο μήνας Φεβρουάριος από το Ημερολόγιο "Χρυσές Λέξεις" του Άγγλου ποιητή Alfred Tennyson 1895.

Ο μήνας Φεβρουάριος. Από το ημερολόγιο φράσεις του Άγγλου ποιητή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. 1896.

Eugène Grasset, Ο μήνας Φεβρουάριος. Από το Art Nouveau Ημερολόγιο "H Ωραία Κηπουρός". 1896.

O μήνας Φεβρουάριος από το Ημερολόγιο με "Χρυσές λέξεις" του Άγγλου ποιητή Alfred Tennyson. 1897.


Ο μήνας Φεβρουάριος από το Ημερολόγιο με φράσεις του Αμερικανού ποιητή και συγγραφέα Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882). Εικονογράφηση: C.K. Katherine Klein. 1898.

Αlphonse Mucha, Από το Art Nouveau Hμερολόγιο "Οι μήνες". Ο μήνας Φεβρουάριος. 1899.

Ο μήνας Ιανουάριος και ο μήνας Φεβρουάριος από το Ημερολόγιο της Αγγλίδας συγγραφέα γνωστής με το ψευδώνυμο George Eliot. 1899.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου