Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

O έρωτας στους Προραφαηλίτες ζωγράφους:Burne Jones, Έρωτας στα ερείπιαΟ έρωτας στη ζωγραφική: Μπερν Τζόουνς, Έρωτας στα ερείπια


    Ο Προραφαηλίτης ζωγράφος Μπερν Τζόουνς (Burne Jones) δεν έμεινε προσηλωμένος σε θέματα παρμένα από το Μεσαίωνα, από την περίοδο του οποίου συνήθιζαν να εμπνέονται οι περισσότεροι Προραφαηλίτες. Στον υπέροχο πίνακά του με τον τίτλο Έρωτας στα ερείπια βλέπουμε να τοποθετεί ένα κατεξοχήν ρομαντικό θέμα σ᾽ένα σκηνικό που συναντάμε σε έργα του κλασικισμού. Φαίνεται ότι τα ταξίδια που ο καλλιτέχνης έκανε στην Ιταλία συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός ιδιότυπου κλασικισμού με ρομαντικά στοιχεία του κινήματος των Προραφαηλιτών. Έτσι, βλέπουμε το εξιδανικευμένο ζευγάρι των ερωτευμένων να πλαισιώνεται από ένα αρχαιοελληνικορωμαϊκό σκηνικό.
    Η γοητευτική αυτή ελαιογραφία, που αποπνέει την απόλυτη γαλήνη και τρυφερότητα των δύο, ωστόσο, θλιμμένων ερωτευμένων, κοσμεί μία αυθεντική κατοικία-μουσείο της Βικτωριανής εποχής που ονομάζεται Γουίτγουικ Μέινορ (Wightwick Manor) και βρίσκεται στο Γουελβερχάμπτον (Wolverhampton) των Δυτικών Μίντλαντς (West Midlands) της Αγγλίας.

Burne Jones, Έρωτας στα ερείπια. 1894. Στο Γουίτγουικ Μέινορ, Γουελβερχάμπτον, στα Δυτικά Μίντλαντς της Αγγλίας (Wightwick Manor, Wolverhampton, West Midlands, The National Trust, United Kingdom).


     Ο πίνακας, όπως και άλλα έργα των Προραφαηλιτών ζωγράφων που απεικονίζουν σκηνές από ποιήματα ρομαντικών ποιητών,  είναι εμπνευσμένος από το ποίημα Έρωτας στα ερείπια (1855) του Άγγλου ρομαντικού ποιητή Robert Browning. Είναι το πρώτο ποίημα της ποιητικής συλλογής με τον τίτλο Άνδρες και Γυναίκες. Ο Browning συνέθεσε αυτή την ποιητική συλλογή το 1855, όταν βρισκόταν στην Ιταλία ύστερα από το γάμο του με τη ρομαντική ποιήτρια Elizabeth Barrett.


http://www.artmagick.com/pictures/picture.aspx?id=6045&name=love-among-the-ruins
http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-vh/w-visits/w-findaplace/w-wightwickmanor/
http://books.google.gr/books?id=etcIAAAAQAAJ&pg=PA1&dq=browning+love+among+the+ruins+men+and+women&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου