Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Η Άνοιξη στη ζωγραφική: Κλ. Μονέ, Λιβάδια με παπαρούνες

Οι παπαρούνες στη ζωγραφική: Κλ. Μονέ, Λιβάδι με παπαρούνες

   Είναι ίσως ο πιο γνωστός πίνακας που απεικονίζει ένα ανοιξιάτικο λιβάδι με ανθισμένες παπαρούνες όπου μέσα σ' αυτές διαγράφονται οι φιγούρες δύο μορφών, μίας γυναίκας ντυμένης στα μπλε που κρατά ομπρέλλα και ενός παιδιού που την ακολουθεί...Πρόκειται για τον πίνακα του γνωστού Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλ. Μονέ, λιβάδι με παπαρούνες. Στο βάθος αριστερά διαγράφονται αχνά δύο ακόμα μορφές, μιας γυναίκας και ενός παιδιού. Ο πίνακας απεικονίζει μία εικόνα της γαλλικής εξοχής στο Argenteuil όπου ο ζωγράφος ζούσε εκείνη την εποχή με την οικογένειά του.

Κλ. Μονέ, Λιβάδι με παπαρούνες. 1873. Μουσείο ντ' Ορσέ στο Παρίσι.

 Οι παπαρούνες του λιβαδιού. Λεπτομέρεια από τον πίνακα.

Το παιδί φορά καπέλο με κόκκινη κορδέλα και κρατά παπαρούνες. Λεπτομέρεια από τον πίνακα.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Μονέ ζωγράφισε ακόμα έναν πίνακα που απεικονίζει λιβάδι με παπαρούνες. Ανρθώπινες μορφές περιβάλλονται από τις παπαρούνες και μαζεύουν παπαρούνες. Στο βάθος διαγράφεται η εικόνα του χωριού Vétheuil όπου ζούσε ο ζωγράφος. Ήταν μια δύσκολη περίοδος της ζωής του, γιατί είχε χάσει τη σύζυγό του από ασθένεια.

Κλ. Μονέ, Λιβάδι με παπαρούνες στο Vétheuil. Γύρω στα 1880. Συλλογή E. G. Bührle στη Ζυρίχη.

Ένας ακόμα πίνακας του Μονέ που απεικονίζει χωράφι με παπαρούνες. Εδώ απουσιάζει η ανθρώπινη παρουσία.
Κλ. Μονέ, Χωράφι βρώμης με παπαρούνες. 1890. Ιδιωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου