Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

H Άνοιξη στη ζωγραφική: πίνακες με λουλούδια του Waterhouse

Η Άνοιξη στους Προραφαηλίτες ζωγράφους: ανοιξιάτικοι πίνακες του S. J. W. Waterhouse

    Eπιστρέφω στον αγαπημένο μου Waterhouse, για να σας αφιερώσω κάποιους ανοιξιάτικους πίνακες. Γυναικείες μορφές σε ανοιξιάτικα λιβάδια μαζεύουν λουλούδια ή καλύτερα αγριολούλουδα. 

  Ντυμένη μ᾽ένα υπέροχο γαλάζιο φόρεμα, έχει αφήσει στο έδαφος το καλάθι της και σκύβει πάνω από το ξύλινο φράκτη για να κόψει ένα λευκό λουλούδι.
J. W. Waterhouse, Άνοιξη ή γυναίκα που συλλέγει λουλούδια. 1900. Ιδιωτική Συλλογή.

 J. W. Waterhouse,  Flora. 1890. Ιδιωτική Συλλογή.

Η Flora ήταν ρωμαϊκή θεότητα των ανθισμένων λουλουδιών. Ακόμα μία Flora με λευκό φόρεμα!

J. W. Waterhouse,  Flora. 1890. Ιδιωτική Συλλογή.

J. W. Waterhouse, Συγκεντρώστε μπουμπούκια λουλουδιών. Iδιωτική Συλλογή. 1909.


W. Waterhouse, Η Άνοιξη ξεχύνεται σε ένα πράσινο λιβάδι με λουλούδια...1910.

  Ονειρεμένος πίνακας! Ένας από τους πιο αγαπημένους μου...Μωβ και λευκές ανεμώνες παντού, ξεχειλίζουν ακόμα και από την τσέπη της κοπέλας...Αιθέριο, αέρινο το μωβ και λευκό φόρεμά της!
W. Waterhouse, Ανεμώνες. 1902.

W. Waterhouse, Μαζεύοντας Νάρκισσους. 1912. Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.jwwaterhouse.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου