Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Το βιολί στη μουσική: πίνακες της Berthe Morisot

Berthe Morisot, Παίζοντας βιολί

   H Berthe Morisot, Γαλλίδα ζωγράφος του ιμπρεσιονισμού, απεικονίζει την κόρη της Julie να παίζει βιολί. Οι "εντυπώσεις" καθημερινών σκηνών με πρόσωπα από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον δίνουν συχνά θέματα για τα έργα της Morisot που ήταν σύζυγος του μικρού αδελφού του Γάλλου ζωγράφου Ed. Manet. Οι σκηνές, που επέλεγε να "εντυπώσει",  διαδραματίζονται συνήθως στην ύπαιθρο, όπως συνήθιζαν να ζωγραφίζουν οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι,  αλλά και στο εσωτερικό εύπορων μεγαλοαστικών κατοικιών.

Berthe Morisot, H Julie παίζει βιολί. 1893. Ιδιωτική Συλλογή.

Berthe Morisot, Μελετώντας βιολί. 1892-1893. Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.the-athenaeum.org/art/list.php?s=du&m=a&aid=103&p=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου