Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι Άγγελοι στη ζωγραφική: Οι Άγγελοι μουσικοί του Χανς Μέμλινγκ

Χανς Μέμλινγκ, Άγγελοι Μουσικοί
   
    Τα Χριστούγεννα είναι η Γιορτή των Αγγέλων. Γλυκά, χαριτωμένα αγγελάκια που παίζουν διάφορα μουσικά όργανα, άδουν και δοξολογούν τη Γέννηση του Θείου Βρέφους, συντροφεύοντας τη νεαρή μητέρα, τη Μαρία. 
    Ο Χανς Μέμλινγκ, ο Φλαμανδός ζωγράφος γερμανικής καταγωγής που εργάστηκε, για πολλά χρόνια έως το θάνατό του, στη Μπρυζ, έχει απεικονίσει σε πολλούς πίνακές του αγγελούδια να παίζουν μουσικά όργανα...Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι οι Άγγελοι Μουσικοί, μία πραγματική ορχήστρα Αγγέλων που δίνουν μουσική συναυλία.
    Δείτε τους Μουσικούς Αγγέλους του Χανς Μέμλινγκ και προσπαθείσθε να ακούσετε τις εξαίσιες θεϊκές μελωδίες της μουσικής τους.

Χανς Μέμλινγκ, Άγγελοι μουσικοί. 1480. Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών στο Antwerp.


Χανς Μέμλινγκ, Άγγελοι μουσικοί. Λεπτομέρεια.

   Δείτε και άλλους πίνακες του Μέμλινγκ με μουσικούς αγγέλους να στέκονται δίπλα στην Παναγία και το νεογέννητο υιό της.

Χανς Μέμλινγκ, Ένθρονη Παρθένος με το Θείο Βρέφος  και δύο μουσικούς αγγέλους. 1465-67. Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City.

Χανς Μέμλινγκ, Η Παρθένος με το Θείο Βρέφος και δύο μουσικούς αγγέλους. Μετά το 1479. National Gallery of Art. Washington.

Σε παραλλαγή το θέμα του προηγούμενου πίνακα. Απεικονίζει μία Παναγία με το Θείο Βρέφος και δύο μουσικούς αγγέλους. 1480. Βρίσκεται στην Πινακοθήκη Uffizi της Φλωρεντίας.

Χανς Μέμλινγκ, Η Παρθένος με το Θείο Βρέφος και την Αγ. Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας και την Αγ. Βαρβάρα. Δίπλα και δεξιά και αριστερά της Παναγίας διακρίνονται δύο μουσικοί άγγελοι. 1480. Metropolitan Museum of Art. N. York.

Χανς Μέμλινγκ, Η Παρθένος με το Θείο Βρέφος και δύο αγγέλους. 1480-1490. Μuseo del Prado. Ο ένας άγγελος είναι μουσικός, παίζει βιολί.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hans_Memling_-_Angel_Musicians_-_WGA14934.jpg
http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/hans-memling-the-virgin-and-child-with-an-angel
http://www.abcgallery.com/M/memling/memling11.html
http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/hans-memling-the-virgin-and-child-with-an-angel
http://www.nga.gov/fcgi-bin/tinfo_f?object=48
Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City
http://www.virtualuffizi.com/uffizi1/Uffizi_Pictures.asp?Contatore=136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου