Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Γυναίκες που διαβάζουν. Πίνακες του Peter Vilhelm Ilsted

Γυναίκες που διαβάζουν σε εσωτερικούς χώρους

    Aγαπώ πολύ τα έργα των "σιωπηλών" εσωτερικών χώρων με τις ονειρικές φωτοσκιάσεις που συνήθιζαν να ζωγραφίζουν οι Δανοί ζωγράφοι στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις πρώτες του 20ού αιώνα, Vilhelm Hammershoi (1864-1914) και Carl Holsoe (1863-1935) (βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/search/label/Vilhelm%20Hammershoi και http://annagelopoulou.blogspot.gr/search/label/Carl%20Holsoe).
   Εκτός από αυτούς τους δύο, έργα των οποίων έχω αναρτήσει αρκετές φορές, στην παρέα υπήρχε και ένας τρίτος, ο Peter Vilhelm Ilsted (1861-1933). H τέχνη τους είναι γνωστή στη Δανία με την ονομασία "Η Σχολή των εσωτερικών χώρων της Κοπεγχάγης". Δωμάτια παλιών μεσοαστικών σπιτιών της Κοπεγχάγης με τις σκιές του φωτός, που διεισδύει από τα παράθυρα ή μία λάμπα και δημιουργεί ποιητική ατμόσφαιρα ονείρου και μυστηρίου, είναι το κύριο θέμα αυτών των ζωγράφων. Τα έργα τους θυμίζουν τον γνωστό Ολλανδό ζωγράφο Βερμέερ. Συνήθως μέσα σ' αυτά τα "σιωπηλά" δωμάτια βλέπουμε "ακίνητη" μία γυναικεία φιγούρα, που πολλές φορές δεν διακρίνονται ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Από τους πολλούς πίνακες του Ilsted επέλεξα μία σειρά έργων που απεικονίζουν μία γυναίκα, νεαρή ή μεγαλύτερη, να διαβάζει με προσήλωση μέσα στη σιωπή και τη γαλήνη του κλειστού χώρου.

P. V. Ilsted, Γυναίκα που διαβάζει στο φως της λάμπας. 1908. Ιδιωτική Συλλογή.

P. V. Ilsted, Κορίτσι που διαβάζει. 1908. Ιδιωτική Συλλογή.

P. V. Ilsted, Κορίτσι που διαβάζει. 1901. Ιδιωτική Συλλογή.

P. V. Ilsted, Ένα ηλιόλουστο δωμάτιο. 1909. Ιδιωτική Συλλογή.

P. V. Ilsted, Γυναίκα που διαβάζει στη λευκή εξώπορτα. 1914.

P. V. Ilsted, Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που διαβάζει. Iδιωτική Συλλογή.

P. V. Ilsted, Γυναίκα που διαβάζει. 1925. Ιδιωτική Συλλογή.

P. V. Ilsted, Νεαρή γυναίκα που πλέκει και διαβάζει στο φως λάμπας. Iδιωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου