Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Παραμονή του Πάσχα. Ένας πίνακας του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή John Sloan French

Παραμονή του Πάσχα
  
Ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητα στους δρόμους της Ν. Υόρκης απεικονίζει ο παρακάτω πίνακας.
"Παραμονή του Πάσχα" ονομάζεται ο πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Jonh French Sloan.  Eίναι βράδυ. Ένα ζευγάρι αγοράζει λευκούς κρίνους από το ανθοπωλείο. Η γυναίκα διαλέγει τα λουλούδια, ο άνδρας κρατά ομπρέλα. Βρέχει. Δρόμος πολυσύχναστος στη Ν. Υόρκη. Τα λουλούδια καθρεφτίζονται στη βιτρίνα του καταστήματος. Οι φωτοσκιάσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα ονείρου σε μία ρεαλιστική σκηνή.

John French Sloan, Παραμονή του Πάσχα. 1907. Ιδιωτική Συλλογή.

Και ένα χαρακτικό του Sloan με τον ίδιο τίτλο. Χαρούμενες κοπέλες περπατούν στην πλατεία Ουάσινγκτον, κρατώντας ανθοδέσμες. Είναι παραμόνή του Πάσχα.

John French Sloan, Παραμονή του Πάσχα στην πλατεία Washinghton. 1926. Mητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη.

http://www.wikiart.org/en/john-french-sloan/easter-eve-1907
http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/368250

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου