Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Στιγμές ανάγνωσης. Γυναίκες που διαβάζουν του Τσέχου ζωγράφου Frantisek Dvorak

Στιγμές ανάγνωσης. Γυναίκες που διαβάζουν του Frantisek Dvorak

Eίναι δύο ακόμα πίνακες "φιλαναγνωσίας". Ο Τσέχος ζωγράφος Frantisek Dvorak ή Bruner (1862-1927) απεικονίζει στους δύο παρακάτω πίνακες μία απόλυτα ιδιωτική στιγμή, τη στιγμή της ανάγνωσης βιβλίου. Δύο γυναίκες διαβάζουν με προσήλωση και αφοσίωση το βιβλίο τους, η μία σε κλειστό χώρο, σε δωμάτιο, και η άλλη σε ανοιχτό χώρο, σ' ένα κήπο.


Frantisek Dvorak (1862-1927), Σκεπτική αναγνώστρια. 1906. Καθισμένη αναπαυτικά διαβάζει με περισυλλογή το βιβλίο της. Δίπλα της περιμένουν και άλλα βιβλία.


Frantisek Dvorak, Γυναίκα που διαβάζει σε κήπο. 1892. Κομψά ντυμένη διαβάζει με σοβαρότητα το βιβλιαράκι της, Περιβάλλεται από λουλούδια, και στο καπέλο της λουλούδια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου