Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Περίπατος στα χιόνια. Πίνακες της Γαλλίδας ζωγράφου Louise Abbéma


Περίπατος στα χιόνια

Επειδή σε κάποιους/ες δόθηκε η ευκαιρία μέσα στις γιορτές να περπατήσουν στο χιόνι, αν και η σημερινή ημέρα είναι ηλιόλουστη και φωτεινή, ιδού τρία εικόνες με χειμερινά-χιονισμένα στιγμιότυπα της Γαλλίδας ζωγράφου Louise Abbéma (1853 ή 1858-1927), η οποία συνήθιζε να απεικονίζει κομψές κυρίες της Μπέλ Επόκ. 

Louise Abbéma (1853 ή 1858-1927), Ένας χειμωνιάτικος περίπατος. Ιδιωτική Συλλογή. Κάνει βόλτα σ' ένα παραμυθένιο χιονισμένο τοπίο, φορώντας ένα κομψότατο παλτό.

Louise Abbéma (1853 ή 1858-1927), Χειμωνιάτικος περίπατος μίας κομψής γυναίκας. Θεωρείται ότι είναι η διάσημη ηθοποιός Σάρα Μπαρνάρ. Ιδιωτική Συλλογή. Μία γυναικεία οπτασία στο χιόνι...

Louise Abbéma (1853 ή 1858-1927), Το μαντώ από γούνα βίδρας. Ιδιωτική Συλλογή. Στο χιόνι με γούνινο παλτό...


Louise Abbéma (1853 ή 1858-1927), Προσωπογραφία της Σάρας Μπερνάρ με ενδυμασία περιπάτου. 1876. Ιδιωτική Συλλογή. Το κομψότατο ένδυμα πρωταγωνιστεί….


   Η Louise Abbéma (1853 ή 1858-1927) ήταν στενή φίλη της Γαλλίδας ηθοποιού Σάρας Μπαρνάρ και έγινε γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας με τον παραπάνω πίνακα που ήταν προσωπογραφία της Σάρας Μπερνάρ.


Η Louise Abbéma στο εργαστήριο της σε φωτογραφία του 1914. Εκκεντρική και φεμινίστρια καλλιτέχνης. Ήταν ζωγράφος, γλύπτρια, σχεδιάστρια και εικονογράφος σε διάφορα περιοδικά.


Victor Gabriel Gilbert, Η Γέφυρα Nuit. 1890-1895. Ιδιωτική Συλλογή.

   Δεν έκαναν όμως όλες οι Γαλλίδες περιπάτους ντυμένες με γούνινα παλτό. Την ίδια εποχή υπήρχαν Γάλλοι καλλιτέχνες που ζωγράφιζαν ρεαλιστικές εικόνες και σκηνές με εργαζόμενες γυναίκες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.


2 σχόλια: