Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το σχολείο: εικόνες από τη σχολική ζωή

Εικόνες από τη σχολική ζωή

Σας παρουσιάζω μερικούς πίνακες με θέμα σκηνές από τη σχολική ζωή. Μικρά παιδιά "φυλακισμένα" σε φτωχικές αίθουσες διδασκαλίες αγροτικών σχολείων. Δάσκαλοι αυστηροί, καθισμένοι σε έδρα,  επιπλήττουν, τιμωρούν, χτυπούν τον αδιάβαστο μαθητή. Άραγε τι μάθαιναν-εάν μάθαιναν κάτι- τα παιδιά σ' αυτά τα σχολεία; 

J. Steen, To σχολείο του χωριού. 1665. Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης του Δουβλίνου.

J. Steen, Το σχολείο του χωριού ή σχολείο για αγόρια και κορίτσια. 1670. Εθνική Πινακοθήκη της Σκοτίας. Εδιμβούργο.

   Παγωμένη, χιονισμένη ημέρα στο "γκρίζο" Ντύσελντοφ. Τα παιδιά έχουν τελειώσει το μάθημά τους και φεύγουν από το σχολείο υπό το βλέμμα του αυστηρού δασκάλου. Οι μαθητές είναι μόνο αγόρια.
Benjamin Vautier (1829-1898), Σκηνή χιονιού. Τα παιδιά φεύγουν από το σχολείο. 1850. Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο.

  Ο νεαρός μαθητής κλαίει. Γιατί, άραγε; Ο φίλος και συμμαθητής του ακουμπά προστατευτικά το χέρι στον ώμο του. Προσπαθεί να τον παρηγορήσει. Μία τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή σκηνή από τη σχολική ζωή... Τα παιδιά συχνά επιδεικνύουν σκληρότητα. Τα κορίτσια τον κοιτούν με περιέργεια και ίσως κοροϊδευτικά. Ένα αγόρι δεν πρέπει ποτέ να κλαίει δημοσίως. 
Friedrich Edouard Meyerheim (1808-1878), Μαθητές παρακολουθούν ένα αγόρι να κλαίει. 1861. 
Ιδιωτική Συλλογή.

    Δύο μάλλον παρόμοιες σκηνές από αμερικάνικα αγροτικά σχολεία. Θυμίζουν την παλιά τηλεοπτική σειρά "Μικρό σπίτι στο λιβάδι". Μία αίθουσα φτωχική με ξύλινους πάγκους -θρανία, μαθητές και μαθήτριες διαφόρων ηλικιών, μία η δασκάλα. Έξω από τα παράθυρα διακρίνονται τα λιβάδια και η φύση να καλούν τους μαθητές στην ελευθερία.
Winslow Homer (1836-1910), Ένα σχολείο του χωριού (Αγροτικό σχολείο). 1871. St. Luis Art Museum. 

H. Edw. Lamson (1841-1919), Ένα σχολείο του χωριού (Αγροτικό σχολείο). 1890. Πινακοθήκη Τέχνης του Πανεπιστημίου του Γέηλ (Yale University Art Gallery).

2 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη. Υγεία, προκοπή, όμορφες στιγμές, ελπίδα, όνειρα... και το Φως της Αναστάσεως να πλημμυρίζει τις καρδιές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές! ...Αληθώς Ανέστη! Και του χρόνου με υγεία και αγάπη.

      Διαγραφή