Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Χειμώνα: Τσάιλντ Χάσαμ (Childe Hassam), περπατώντας σε χιονισμένες πόλεις

Εικόνες από χιονισμένες πόλεις του Childe Hassam

    ...Kαι επειδή σήμερα κάνει πολύ κρύο και θα ήθελα να χιονίσει πραγματικά πολύ και να σκεπάσει το χιόνι τα πάντα, συνεχίζω να σας παρουσιάζω κάποιους πίνακες με "χιονισμένα θέματα".
      Είναι κάποιες από τις πραγματικά πολλές σκηνές με στιγμιότυπα από χιονισμένες  μεγαλουπόλεις που έχει αποτυπώσει ο Αμερικανός ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Τσάιλντ Χάσσαμ (1859-1935).
       Ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους πίνακες του Hassam. Μία ονειρεμένη λευκή πόλη αργά το απόγευμα, λίγο πριν νυχτώσει. Οι άμαξες στους χιονισμένους δρόμους, οι περαστικοί που περπατούν στο χιόνι, τα φώτα της πόλης στο βάθος έχουν ανάψει, οι αχνές γραμμές των κτιρίων...Είναι η Βοστώνη χιονισμένη!
Childe Hassam, Μια πόλη fairyland. 1886. Ιδιωτική Συλλογή.

Δύο ακόμα σκηνές δρόμου από τη χιονισμένη Βοστώνη!

Childe Hassam, Το Common της Βοστώνης στο λυκόφως. 1885-1886. Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Childe Hassam, Διασχίζοντας το Common το βράδυ μέσα στο χιόνι. 1885-1886. Μουσείο Florence Griswold στο Old Lyme.

...Και καθώς τα χρόνια περνούν, οι σκηνές των χιονισμένων δρόμων των μεγαλουπόλεων συνεχίζουν να γοητεύουν το βλέμμα του Childe Hassam. Κομψές γυναικείες φιγούρες περπατούν μέσα στο χιόνι, ανασηκώνουν ελαφρά τη φούστα τους, προσέχουν να μη γλιστρήσουν...Αχνές σιλουέτες, άγνωστες και μυστηριώδεις περαστικές...

Childe Hassam,  Σκηνή δρόμου. Χριστουγεννιάτικο πρωινό. 1892. Museum Smith college.

Childe Hassam, Χειμώνας. Central Park. 1901. Ιδιωτική Συλλογή.

Childe Hassam, Νωρίς το βράδυ μετά τη χιονόπτωση. Γύρω στα 1906. Maier Museum of Art at Randolph College στη Virginia των ΗΠΑ.

http://maier.randolphcollege.edu/Obj35?sid=2135&x=244491
http://www.the-athenaeum.org/art/full.php?ID=19898
http://museums.fivecolleges.edu/detail.php?museum=sc&t=objects&type=all&f=&s=Hassam&record=2
http://www.mfa.org/collections/object/boston-common-at-twilight-32415
http://www.mfa.org/collections/object/boston-common-at-twilight-32415
http://collections.flogris.org/Obj20407?sid=51156&x=40643336
http://www.the-athenaeum.org/art/detail.php?ID=36080

Για πίνακες του Hassam με παρόμοιο θέμα, βλ. http://annagelopoulou.blogspot.com/2011/12/childe-hassam.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου