Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το σχολείο στη ζωγραφική: Παιδιά που γράφουν και διαβάζουν

Το σχολείο στη ζωγραφική: πίνακες με παιδιά που διαβάζουν τα μαθήματά τους

   Αύριο ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζουν τα μαθήματα. Ιδού, λοιπόν, κάποιοι πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν παιδιά να γράφουν και να διαβάζουν τα μαθήματά τους.

    Υπέροχος αυτός ο πίνακας της Γαλλίδας Henriette Browne (1829-1901). Το γλυκύτατο κοριτσάκι γράφει τα μαθήματά του με συντροφιά ένα πουλάκι που έχει βγει από το κλουβί. Στο τραπέζι, εκτός από τα βιβλία, αγριολούλουδα και δύο φρούτα.
Henriette Browne, Ένα κορίτσι που γράφει. 1860-1880. Victoria and Albert Museum.


J. Reynolds, Αγόρι που διαβάζει. 1747. Ιδιωτική Συλλογή.

W. Homer, Αγόρι που κάνει τα μαθήματά του στο σπίτι. 1874. Arcellmuseum.

J. B. Camille Corot (1796-1875), Nεαρό κορίτσι που γράφει. Ιδιωτική Συλλογή.

Seymour Joseph Guy, Προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. 1895. Ιδιωτική Συλλογή.

Seymour Joseph Guy, Νεαρό κορίτσι που διαβάζει. 1877. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου