Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κυριακή: ένα ποίημα του Ζακ Πρεβέρ με δύο πίνακες του Childe Hassam

    Ζακ Πρεβέρ, Κυριακή
 Childe Hassam,  Γυναίκα σε πάρκο

   Επειδή σήμερα είναι Κυριακή...μία ακόμα Κυριακή που τελειώνει...θυμήθηκα ένα ποίημα του Ζακ Πρεβέρ για μια Κυριακή...και δύο πίνακες του Aμερικανού ζωγράφου Childe Hassam που απεικονίζουν γυναίκες σε πάρκο.

Ζακ Πρεβέρ, Κυριακή

Στις δεντροσειρές ανάμεσα της λεωφόρου Cobelins
Ένα άγαλμα το χέρι μου κρατάει και με πάει
Σήμερα είναι Κυριακή τα σινεμά είναι γεμάτα
Τα πουλιά στα κλαριά κυττάνε τους ανθρώπους
Και τ᾽άγαλμα με φιλάει αλλά κανείς δε μας βλέπει
Ένα τυφλό παιδί μονάχα μας δείχνει με το δάχτυλο.

Σε μετάφραση Β. Χατζηδημητρίου

Πηγαίνει για να συναντήσει το άγαλμα...
Ch. Hassam,   Γυναίκα στο πάρκο. 1890. Krannert art Museum at College of Fine and Supplied Arts. University of Illinois at Urbana Champaign.

Το άγαλμα είναι μάλλον κάπου εκεί κοντά και την περιμένει...
Ch. Hassam, Γυναίκα σε πάρκο. 1897. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου