Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η βροχή στη ζωγραφική. Πίνακες του Κλωντ Μονέ.

Πίνακες του Κλ. Μονέ για τη βροχή

   Ο Κλωντ Μονέ (1846-1920), ένας από τους κύριους εκπροσώπους του γαλλικού ιμπρεσιονισμού, αγαπούσε να ζωγραφίζει θέματα από ανοιχτούς-εξωτερικούς χώρους της υπαίθρου, όπως άλλωστε όλοι οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι. Ένα από τα αγαπημένα του θέματα ήταν η επίδραση των έντονων καιρικών φαινομένων στη φύση. Ιδιαίτερα, η μεταβολή του φωτισμού λόγω των αλλαγών των εποχών και των κλιματολογικών συνθηκών.
      Επειδή λοιπόν χθες και σήμερα, εδώ που βρίσκομαι, βρέχει συνεχώς, θυμήθηκα κάποιους πίνακες του Μονέ που αποτυπώνουν την απόπειρά του να απεικονίσει τις "εντυπώσεις" του φωτός από τοπία με βροχή. 

Cl. Monet, Βραχώδεις ακτές του Pourville με βροχή. 1886-1896.
   
Το 1886 ο Μονέ ζωγράφισε μια σειρά έργων που απεικονίζουν τοπία με βροχή από τις απόκρημνες βραχώδεις βορειοδυτικές ακτές της Γαλλίας, στη Νορμανδία και το νησί της Βρεττάνης Belle Ile.  Ο Μονέ έχει ζωγραφίσει αυτά τα τοπία σε διάφορες χρονικές στιγμές και εποχές.

Cl. Monet, Manneport. Το Etretat στη βροχή. 1886. Eθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας. Όσλο.

Cl. Monet, Belle Ile. Το αποτέλεσμα της βροχής. 1886. The Bridgestone Museum. Τόκυο.

   Ο παρακάτω πίνακας θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ιμπρεσιονισμού, που επιχειρεί να απεικονίσει την "εντύπωση" μίας βροχερής στιγμής στη φύση.

Cl. Monet, Πρωινό στο Σηκουάνα με βροχή. 1898. Ιδιωτική Συλλογή.

2 σχόλια:

  1. Άπειρες οι δυνατότητες για ποιήματα βροχής. Με πολλή δυσκολία, ομολογουμένως, διαλέγω δυο εκ Γαλλίας, ασορτί με τη ζωγραφική, για να τα αποθέσω εδώ, όσο κι αν στριφογυρίζουν στο μυαλό μου "Τα πάθη της βροχής" της Δημουλά.



    Βρέχει στην καρδιά μου

    Βρέχει στην καρδιά μου
    Και στην πόλη βρέχει
    Ποια είναι εκείνη η λύπη
    Που στην ψυχή μου μπαίνει;

    Ω γλυκέ ήχε της βροχής
    Που στις στέγες πέφτεις και καταγής!
    Για μιας καρδιάς τη θλίψη
    Ω, τραγούδι της βροχής!

    Δίχως λόγο βρέχει
    Μες στην καρδιά που δεν αντέχει!
    Δεν υπάρχει τάχα προδοσία;
    Το πένθος είναι δίχως αιτία;

    Είναι ο χειρότερος πόνος
    Να μην ξέρω το γιατί
    Δίχως αγάπη και δίχως μίσος
    Να υπάρχει στην ψυχή μου τόσος πόνος!

    Πωλ Βερλαίν (μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου)




    '' Η βροχή επικυρώνει τα αισθήματά μου. Μερικοί έρωτες δεν την άντεξαν, τα ασταθή χρώματά τους ξεπλύθηκαν. Μερικές φορές η βροχή μού επιτρέπει να είμαι ερωτευμένος δίχως αντικείμενο... η βροχή έχει μια μαντική ικανότητα, αναγγέλλει τη γυναίκα που θα αγαπήσω, έτσι όπως ο νοτιοανατολικός άνεμος στην Αργεντινή προβλέπει τον ερχομό μιας καταιγίδας..

    Η βροχή πέφτει έτσι καθώς πέφτουμε στα δίχτυα του έρωτα: αψηφώντας τις προγνώσεις.''

    Μαρτέν Παζ , "ΠΕΡΙ ΒΡΟΧΗΣ''

    ΥΓ. Στην πόλη μου, εδώ στο νότο, "φυσάει ο τρελός άνεμος Αγίρ". Κοντεύει να μας πάρει και να μας σηκώσει. Κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περίμενα την ποιητική σου παρέμβαση, Rosa. Φυσικά, η βροχή ταιριάζει με τον συμβολιστή Πωλ Βερλαίν. Συμβολισμός και βροχή "κάνουν καλή παρέα", όπως και το Φθινόπωρο. Βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9.html
    Το κείμενο "περί βροχής" του Μ. Παζ δεν το γνώριζα.
    Όσο για τα "Πάθη της βροχής" της Δημουλά, πάντα μου έρχονται στο νου, όταν βρέχει.
    Καλό βροχερό απόγευμα! Γιατί εδώ βρέχει πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή