Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Διαβάζοντας στη βάρκα. Πίνακες φιλαναγνωσίας. Ζευγάρια σε βάρκα

Στη βάρκα, διαβάζοντας...

   Συνεχίζω με πίνακες "φιλαναγνωσίας" που απεικονίζουν την ανάγνωση βιβλίου. Ανακάλυψα δύο πίνακες που έχουν κοινό θέμα. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Ένα ζευγάρι βρίσκεται στη βάρκα και ο ένας από τους δύο διαβάζει βιβλίο.

Konstantin Korovin, Στη βάρκα. 1888. Πινακοθήκη Tretyakov. Μόσχα. Ένας άνδρας διαβάζει το βιβλίο του, ενώ δίπλα του κάθεται μία γυναίκα που τον κοιτάζει. Από τις λίγες απεικονίσεις που δείχνουν έναν άνδρα να διαβάζει. Συνήθως απεικονίζονται γυναίκες σε στιγμή ανάγνωσης.

  O Ρώσος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Korovin ζωγράφισε τον πίνακα το καλοκαίρι του 1888, όταν βρισκόταν σε διακοπές στο χωριό Zhukovka στον ποταμό Klyazma. Λένε ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, ενώ η γυναίκα είναι η Ρωσίδα καλλιτέχνης M. V. Jakunchikova.

  Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε σε παραλλαγή το ίδιο θέμα. Ένα ζευγάρι βρίσκεται σε βάρκα. Το τοπίο είναι πραγματικά ειδυλλιακό. Η γυναίκα είναι αυτή που διαβάζει ένα βιβλίο.
   
Charles James Lewis (1830-1892), Οι διακοπές μας. Ιδιωτική Συλλογή. Πινακοθήκη Τέχνης. Oldham. Ο Βρετανός ζωγράφος της Βικτωριανής εποχής απεικονίζει μία ήρεμη στιγμή διακοπών ενός ζευγαριού. Βαρκάδα και ανάγνωση!


http://www.tretyakovgallery.ru/en/collection/_show/image/_id/540
http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/our-holiday-90722
https://www.bridgemanimages.com/en-GB/search?filter_group=all&filter_creator_name=Charles+James+Lewis&filter_year_adbc=ad&filter_year_to_adbc=ad&filter_century_adbc=ad&filter_century_to_adbc=ad&filter_searchoption_id=2&sort_order=best_relevance&item_num=1

2 σχόλια: