Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

To Καλοκαίρι στη ζωγραφική. Πίνακες του William Kay Blacklock

Καλοκαιρινές στιγμές

  Στιγμές καλοκαιρινής ραστώνης απεικονίζουν οι παρακάτω πίνακες του Βρετανού ζωγράφου William Kay Blacklock (1872-1922). Ο Blacklock παρέμενε κοντά στην ατμόσφαιρα της Βικτωριανής εποχής και συνήθιζε να ζωγραφίζει εξιδανικευμένες σκηνές καθημερινότητας. Σε μία περίοδο που άλλοι ζωγράφοι είχαν περάσει στην επιρροή του ιμπρεσιονισμού, αυτός παρέμεινε πιστός στο πνεύμα του Ακαδημαϊσμού και του ρεαλισμού.

William Kay Blacklock (1872-1922), Καλοκαίρι. Ιδιωτική Συλλογή. Καλοκαιρινή σκηνή στην όχθη του ποταμού. Μία γυναίκα με ομπρέλα στη βάρκα.

William Kay Blacklock (1877-1922), Βαρκάδα στη λίμνη. Ιδιωτική Συλλογή.

William Kay Blacklock (1872-1922), Καλοκαιρινή εποχή. 1914. Ιδιωτική Συλλογή. Μαζεύει καλοκαιρινά λουλούδια.

William Kay Blacklock (1872-1922), Παραθαλάσσιες Διακοπές. Ιδιωτική Συλλογή. Μητέρα και παιδί στην αμμουδιά.

William Kay Blacklock (1872-1922), Χτίζοντας κάστρα στην άμμο. Ιδιωτική Συλλογή. Ειδυλλιακή καλοκαιρινή σκηνή στην αμμουδιά.


William Kay Blacklock (1872-1922), Μία μέρα με άνεμο στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή. Μητέρα και κόρες περπατούν στην παραλία μία μέρα με άνεμο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου